Český rozhlas se mu stal osudem. Dirigentem se musíte narodit, tvrdí Vladimír Válek

6. září 2015

Když zmíníme Symfonický orchestr Českého rozhlasu, musíme také vyslovit jméno dirigenta Vladimíra Válka, který stál v čele tohoto hudebního tělesa neuvěřitelných 26 let a dodnes je jeho šéfdirigentem.

Konečně mám čas na jazz

Letos oslavil Vladimír Válek 80. narozeniny, ale zůstává ve skvělé kondici. „Zatím setrvávám ve shonu, který jsem měl celý život,“ potvrzuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Vladimír Válek řídí SOČR

Navíc uznává, že pracovat méně je pro něj velmi složité, přesto už spřádá hudební plány pro volný čas. „Mám rád muziku a chci chodit do jazzových klubů, protože jsem na ně nikdy neměl čas,“ popisuje.

Kolega z Českého rozhlasu mu tvrdil, že k vysokému věku je třeba mít odvahu. Člověk opravdu nesmí propadnout panice, což ostatně potvrzuje i sám Vladimír Válek, který nabízí recept proti tomuto strachu: najít si rodinu, přátele, koníčky, zájmy a těšit se z toho, co věk přinese.


Dirigentem se musíte narodit. Když nemáte charisma a schopnost strhnout lidi, nemáte šanci.

„Na stáří není vůbec nic pěkného,“ tvrdí. Vidí v něm však některé nezanedbatelné výhody. Člověk se totiž celý život o něco snaží a také bojuje. „Máte strach, jakého si vyberete kamaráda, partnera. Nevíte, jakou budete mít kariéru. A v kumštu je všechno velmi pofidérní a nejisté,“ vysvětluje. Všechna uvedená negativa s přibývajícím věkem však mizí. „Tohle už ve stáří neřešíte,“ přisvědčuje Vladimír Válek.

autor: šše
Spustit audio

Související