Jak pomoct nevidomým? Stačí se jich zeptat, říká lektorka a spisovatelka Renata Rucká

7. září 2015

Když po čtyřicítce začala ztrácet zrak a lékaři jen krčili rameny, ulehla do postele a nechtělo se jí vstát. V jednu chvíli se jí zdálo, že život skončil. Nevidomá lektorka a spisovatelka Renata Rucká však měla štěstí na lidi a rozhodla se začít znovu.

„Musela jsem se rozhodnout sama. Člověk může, když chce,“ hodnotí přelom ve svém životě Renata Rucká. I ona ovšem přiznává, že měla štěstí, překonala dva náročné roky a následně se dostala k rehabilitaci handicapovaných. „Pak jsem začala žít normálně. Dostanete se, kam chcete, staráte se o rodinu,“ přibližuje.

Lidé na ulicích jsou podle ní mnohem ochotnější a otevřenější jakékoliv pomoci, ale nejsou poučenější. „Není výjimkou, že mi zvednou ruku nad schody, objeví se bez jediného slova anonymní ruka a podobně,“ zmiňuje nejčastější problémy při pomoci, na které čas od času naráží.

Pomoc handicapovaným je podle ní velmi jednoduchá záležitost. Stačí se zeptat, jestli dotyčný pomoc vůbec potřebuje. „A je dobré se neurazit, když se dozvíte odmítavou odpověď,“ připomíná Renata Rucká, která se dostává do nesnází třeba na přechodech, na nichž neslyší obvyklé ťukání značící červenou nebo zelenou. „Začnu se rozhlížet a snažím se upoutat pozornost,“ nastiňuje svůj postup v momentě, kdy se dostává do nesnází.

Čtěte také

Takzvanou anonymní ruku považuje za skutečný nešvar. „Najednou vás někdo chytí, někam vás cpe, aniž by řekl jediné slovo,“ komentuje tento pojem. Při kontaktu s nevidomým je totiž třeba nejprve navázat slovní kontakt. „Pak se domluvíme. Rozhodně je ale důležité se přihlásit a odhlásit,“ zdůrazňuje.

V současné době pracuje Renata Rucká jako lektorka Přátelských míst, projektu Českého červeného kříže, který si klade za cíl proškolovat lidi a vytvořit tak národní síť poskytovatelů služeb, u nichž budou mít zákazníci se zdravotním postižením garanci profesionálního přístupu. „Projekt je postaven na zážitku a praxi,“ říká k tomu.

Renata Rucká, nevidomá lektorka a spisovatelka

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio