Za mrtvé uprchlíky nalezené v dodávce v Rakousku může podle Europolu gang ze západního Balkánu

Převoz uprchlíků nalezených na konci srpna v Rakousku v mrazicí dodávce organizoval gang ze západního Balkánu. Ve vysílání Českého rozhlasu to řekl zástupce ředitele Europolu Oldřich Martinů s tím, že kriminalisté podezřelé zadrželi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská policie našla v kamionu odstaveném na dálnici A4 možná až 50 mrtvých uprchlíků

Rakouská policie našla v kamionu odstaveném na dálnici A4 možná až 50 mrtvých uprchlíků | Zdroj: Reuters

„Zjistili jsme, že to organizuje gang, který je řízen z jedné země na západě Balkánu. S největší pravděpodobností se řidič vozidla nedohodl na finanční odměně, a proto tam ty osoby zanechal napospas smrti. Zanechal auto odemčené a z místa odešel,“ uvedl Martinů.

Zástupci rakouské policie a státního zastupitelství z východorakouského Eisenstadtu dnes oznámili, že 71 migrantů se v chladírenském voze nalezeném před týdnem v Rakousku udusilo. Zemřeli ještě na území Maďarska.

Mezi mrtvými byli údajně občané Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Řidič vozu je mezi šesti zatčenými podezřelými.

Dodávka, která převážela desítky uprchlíků, původně patřila slovenské společnosti Hyza. Ta spadá pod firmu Agrofert. Vůz měl ale maďarskou poznávací značku. To potvrdil i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, podle kterého firma auto dávno prodala.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme