„Ponorce nedáváme šanci!“ Pro šťastné manžele Petra Rajcherta a Barboru Srncovou byl rozvod nejlepším řešením

4. září 2015

Vždy na týden zmizí natáčet a pak je zase celý týden doma. Ona se jeho času přizpůsobuje. Funguje to už celou dekádu. Hlavně prý proto, že si to dokážou užít.

„Klidně bychom spolu byli čtyřiadvacet hodin denně celý rok,“ prohlašuje sebevědomě moderátor Petr Rajchert. S herečkou Barborou Srncovou jsou spolu už 15 let, jako manželé 10 let.

Ponorka ne, mlátička

„Ponorce nedáváme šanci. A to z toho důvodu, že si to fakt umíme užít.“ Připouští ale taky, že nikdo na světě ho „nedokáže tak vyžhavit úplně do běla než manželka. A umí to za nejkratší dobu. Za dvě vteřiny srším jiskry a jsem schopný rozmlátit půlku baráku, viď.“

„Oba jsme ale romantické duše,“ kontruje herečka Barbora Srncová. „Vždycky vytáhneme lehátka a lehneme si pod hvězdy,“ popisuje. Přitom první „líbánky“ měli prý teprve loni. Seznámili se při natáčení Policejních pohádek strážmistra Zahrádky. Oba v tu dobu měli vlastní rodiny.

Když potkáte osud...

„Když potkáte životního partnera, tak s tím nemůžete nic udělat. Je to osud,“ popisuje lásku na první pohled Rajchert. „Můžete se klidně cukat, ale stejně si to půjde svojí cestou.“ A cukal se.

„Rozvod jsem nikdy nechtěl zažít. Oba jsme z rozvedených rodin. Ale s odstupem je to dobře. Když teď vidím všechny zúčastněné, nás dva, naše děti, rodiny partnerů, všichni jsou šťastnější, než byli předtím.“

Dlouhej kouř? Spíš muž mnoha profesí

Barboře Srncové na Rajchertovi nejvíc imponuje, že umí vzít za práci. „Není hezčího chlapa než se sekerou v ruce.“ A Rajchert je skutečně muž mnoha řemesel. V současnosti ho můžete vidět v České televizi jako průvodce v pořadu Bedekr nebo moderátora Dobrého rána.

S posluchači ale vstával kdysi i v Českém rozhlase. „Já tu práci tady fakt miloval. Bavila mě ta intimita.“ Přitom vystudoval elektro. „To byl trochu omyl.“ Pak se dal na DAMU, stál u zrodu kapely Chinaski, teď díky ženě dělá řezbařinu, píše a chtěl by být kameník. „Jsem blíženec,“ vysvětluje to lakonicky.

Takhle vypadá řezbářská práce Petra Rajcherta

Ruku na srdce, náhody neexistují

Právě mu vyšla kniha Ruku na srdce, náhody neexistují. Jde o dobrodružně romantický thriller. Jeho základ ale tvoří vztah muže a ženy. „Vždycky mi vrtalo hlavou, proč je tolik rozvodů nebo proč je tolik nešťastný lidí, kteří si nemůžou nikoho najít, a přitom by to měla být jedna z nejpřirozenějších věcí.“

Podle Srncové je kniha mužským pohledem na věk mezi 40 a 50. „Hrdiny tahám do vyhrocených, ale uvěřitelných situací, kdy musí teď v tuto chvíli vědomě rozhodovat o svém životě. Jinak třeba zemřou. To teď hrozně chybí lidem. Chováme se strašně povrchně a neuvědomujeme si, jak směrujeme svůj život.“

Kniha jako umělecký artefakt

Knihu ilustroval tchán Jiří Srnec. „Bylo to krásný vidět dva svý mužský takhle společně nad prací,“ popisuje herečka. Srncovy perokresby mají podtrhovat dobrodružnou linku příběhu.

„Vybíral jsem i papír. Nechtěl jsem žádný lesklý bílý. Mělo to působit jako verneovky nebo mayovky. Aby to mělo ten pel toho dobrodružství,“ vysvětluje Rajchert.

Co kromě hraní dělá Barbora Srncová? Oba jsou fanoušci jedlých zahrad. Co doporučují pěstovat? Více uslyšíte v iRadiu.

Spustit audio