Řekněte ne unii, vyzývá Brity v nové kampani Nigel Farage. Za vystoupení by se spolčil s ďáblem

Předseda strany za nezávislost Spojeného království (UKIP) Nigel Farage dnes zahájil své turné a kampaň za vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Slibuje tisíce dobrovolníků, 12 regionálních koordinátorů, směsici malých lokálních akcí s vystoupeními v obrovských arénách. Vše přenášené online. Má jít o největší euroskeptickou kampaň od referenda v roce 1975.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage zahájil novou kampaň za odchod Velké Británie z EU

Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage zahájil novou kampaň za odchod Velké Británie z EU | Zdroj: Reuters

I přes to, že termín britského referenda o setrvání v Evropské unii je stále neznámý, podle Nigela Farage by bylo fatální dál čekat, když zastánci unijního členství už jsou podle něj ve svých kampaních velmi aktivní.

Farage říká, že by se spolčil třeba s ďáblem, aby v tomto historickém okamžiku, za nějž považuje plánované referendum, Británii z tábora EU pomohl dostat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf UKIPu Nigel Farage zahájil kampaň za vystoupení z EU. Informoval o tom zpravodaj Jiří Hošek

Za klíčové považuje dostat na svou stranu lidi nalevo od politického středu. Velký potenciál vidí například v přístupu Jeremyho Corbyna, který je žhavým kandidátem na post šéfa britských labouristů. Farage při zahájení turné „Řekněte ne Evropské unii“ tohoto krajně levicového politika také vyzval, aby se k němu v kampani přidal.

Farage chce debatu o vystoupení Británie z unie dostat mimo politiku – přímo k lidem. Za hlavní agendu možná přijme současnou uprchlickou krizi. Plánem je vymezit se vůči volnému pohybu osob v EU.

Hlavní tvář tábora britských euroskeptiků zároveň ale zdůrazňuje, že to není hlavní kampaň, která má před plánovaným referendem přesvědčit Brity o nutnosti odchodu z unie.

Předpokládá se totiž, že vznikne kampaň vedená bývalými a možná i současnými prominentními politiky Konzervativní strany. Současně se vede debata o tom, jestli by za odchod z EU mohli oficiálně lobbovat třeba také členové britské vlády.

Jiří Hošek, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme