Česko a Slovensko otevřou vlakový koridor pro syrské uprchlíky. Když je Němci přijmou

Česko a Slovensko jsou připravené otevřít pro uprchlíky ze Sýrie vlakový koridor mezi Maďarskem a Německem. Po společné schůzce to řekli šéfové českého a slovenského ministerstva vnitra – Milan Chovanec z ČSSD a Robert Kaliňák ze strany SMER.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři vnitra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák (vlevo) vystoupili 4. září na tiskové konferenci v Praze po jejich společném jednání o migrační krizi

Ministři vnitra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák (vlevo) vystoupili 4. září na tiskové konferenci v Praze po jejich společném jednání o migrační krizi | Zdroj: ČTK

Teď se podle Milana Chovance čeká, až Německo potvrdí, že přijme Syřany registrované v jiných unijních zemích, například v Maďarsku.

„Byli bychom součinní v tom, že bychom poskytli policejní asistenci a nechali bychom vlaky projet přes naše území bez toho, abychom tyto migranty dál kontrolovali,“ řekl ministr Chovanec s tím, že česká policie by vlaky pouze doprovodila.

Maďarsko by ale podle něj se muselo zaručit, že v soupravách jsou skutečně už prověření syrští občané s platnými pasy. Mezi uprchlíky se totiž množí falešné.

Cizinecká policie zadržela v Břeclavi dalších 66 uprchlíků. Pocházejí zřejmě ze Sýrie

Číst článek

Ministři vnitra Česka a Slovenska na společné schůzce také deklarovali, že zásadní pro spolupráci obou zemí v rámci uprchlické krize je předávání informací. Pokud by počet migrantů z Maďarska výrazněji stoupl, jsou oba státy schopné si vypomoci personálně, materiálně i finančně.

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme