Záchranná služba a nemocnice budou nahlížet do stejné dokumentace

6. září 2015

Nemocnice v Karlovarském kraji budou vybaveny speciální počítačovou technikou, která umožní přenos zdravotnické dokumentace mezi nimi a záchrannou službou. V praxi se tak zkrátí čas potřebný pro dohledávání klíčových informací o převáženém pacientovi.

Výměna dat je důležitým milníkem v oblasti poskytovaných zdravotnických služeb v regionu. Pomocí rychlejšího přístupu k informacím se zefektivní spolupráce mezi zdravotnickými zařízeními a dojde ke zkvalitnění léčby pacientů.

Novou IT technologii získá Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje díky dotaci z Integrovaného operačního programu. Systém by však nebyl funkční bez nadstavby, kterou kromě záchranářů musí mít i nemocnice, aby obě strany mohly nahlížet do stejné dokumentace.

„Jde o to, aby nemocnice měly veškeré informace o pacientovi dříve, než k nim bude převezen. Na tuto část techniky však už nelze čerpat dotaci, proto bude muset pomoci Karlovarský kraj,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Do projektu eHealth se zapojily nemocnice v Ostrově, Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Dotaci nemocnicím z rozpočtu Karlovarského kraje ve výši téměř 1,3 milionu korun bude muset schválit ještě krajské zastupitelstvo. Nová technologie, která propojí jednotlivá zdravotnická zařízení, bude v provozu do konce října.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio