Během letních kontrol porušila předpisy téměř každá třetí restaurace

Při letních kontrolách nevyhověla téměř každá třetí restaurace. Státní zemědělská a potravinářská inspekce prověřila od června do srpna víc než čtyři tisíce zařízení. Nejčastěji řešili kontroloři zanedbaný úklid v kuchyních, plíseň na stěnách nebo nefunkční chladicí boxy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuchyně restaurace Jureček v Říčanech

Kuchyně restaurace Jureček v Říčanech | Foto: Petr Jindra

„Bylo tam nakupené velké množství odpadu, například to ale byly také nefunkční toalety nebo toalety v hygienicky neakceptovatelném stavu. Případně v provozovně nebyl přístup k teplé vodě, takže nebylo možné provádět hygienickou očistu kuchyňského nádobí a zařízení,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace během léta špatně označovala alergeny u pokrmů. Podle Kopřivy je nejčastějším prohřeškem to, že restaurace informace o alergenech lidem vůbec nedají.

„Nebo informace o alergenech poskytnuté spotřebiteli byly nepřesné, nesrozumitelné nebo zavádějící. Dále jsme zjistili případy, kdy poskytnuté informace nesouhlasily se složením suroviny při přípravě pokrmů,“ uvedl Kopřiva.

„Dále jsme zjistili, že chyběly údaje o alergenech v nápojích nebo deklarace pomocí číselných kódů nebyly vysvětleny. To znamená, že se spotřebitel nemohl orientovat, co číselný kód znamená,“ doplnil.

Kontroloři prověřili i potravinářské velkosklady, výrobny, nebo maloobchodní prodejny. Ze šesti tisíc hodnocených vzorků potravin a pokrmů jich nevyhovělo 1200.

„Nevhodné označování potraviny, nevhodné podmínky skladování, nebyly dodrženy požadavky na jakost. Inspektoři dále zjistili plísně okem viditelné, nevyhovující tvar, vzhled nebo porušený obal, případně nedodržení teplotního řetězce, což je obzvlášť citlivé v letních měsících,“ řekl Kopřiva.

U závažných zjištění pak inspekce zahájí správní řízení o udělení pokuty.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme