Jak chovat vodní želvu? Odpovědi na všechny vaše dotazy

4. září 2015
Dobré odpoledne

Vodní želva je vhodná i pro akvaristu – začátečníka. „Ale nevěřte prodejcům, kteří vám tvrdí, že želvička nic nepotřebuje, že to je jednoduché. Ono to není tak docela pravda,“ upozorňuje zkušený chovatel Jaroslav Svoboda na případy, kdy si lidé např. na trzích koupili zvíře a nevěděli si s ním potom rady. Jak se tedy máme podle odborníka z prodejny Rybičky a zvířátka zařídit?

1. Jak mít velké akvárium?

Pro malé pěticentimetrové želvičky stačí na první rok až dva roky akvárium o velikosti 50x30x30 cm. Určitě nevěřte těm, kteří říkají, že vodní želvě stačí málo vody. Naopak ráda si zaplave a musíme jí to umožnit.

2. Proč si pořídit filtraci?

Filtrace je moc důležitá, protože želva jí maso a to kazí vodu. Lidem to pak doma zapáchá, jsou tam bakterie, které způsobují želvám zdravotní potíže. Filtrace s tímhle problémem dokáže poradit. Voda se mění jednou za tři týdny nebo za měsíc. Jaroslav Svoboda doporučuje biofiltraci, která si dokáže poradit i se zbytky potravy.

3. Musí mít i nějakou souš?

Želvy v přírodě žijí u vody, ale potřebují i místo, kam se chodí vyhřívat a odpočívat. Někdy stačí kámen nebo dřevo, ale hlavně musí mít zvíře bezpečný vstup do vody. Když si ji přineseme domů, je lepší ji položit na souš, aby si sama našla cestu do vody. Když ji hodíme pod hladinu, může se stát, že nebude umět vylézt a utopí se, i když je to vodní želva. Chovatel proto radí udělat výlez na souš pro želvu příjemný a pohodlný.

4. Jak teplá by měla být voda?

Voda by měla mít 24-25 stupňů. Topítko musíme mít na celý rok. Vypínáme ho vlastně jen na ty nejteplejší dny v roce. Obzvlášť malé želvičky jsou velmi choulostivé. Malé skleněné topítko se nehodí k velkým želvám, mají sílu a mohly by je rozbít. Hlídat si musíme i přívodní elektrické kabely, želví tlama si s nimi hravě poradí.

5. Musím mít v želváriu žárovku, i když bydlí u okna?

Vodní želva i volně v přírodě tráví část dne na sluníčku. Zbavuje se tak parazitů, plísní a bakterií. Navíc jí to zlepšuje trávení. Aby vstřebala vápník, potřebuje UV B záření, které zajistí speciální lampa. S tím vám poradí právě v profesionálních akvaristických prodejnách.

6. Co jí mám dávat žrát?

V přírodě žerou rybičky a rostlinnou stravu. S tou bývá problém v zajetí. Existují ale krmiva formou tablet, kde mají želvy dost minerálů. Naše měkká voda může odvápňovat želví organismus, proto jí musíme přidávat ještě vápník.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio