Začínají růst houby, na Vysočině najdou sběrači hřiby i ryzce

Houbaři na Vysočině se po suchém létu bez úlovků vrací do lesů. Díky studeným a vlhkým nocím je v zemi dost vláhy, nejvíc kloboučků vykukuje poblíž potůčků nebo bažin. Rostou hlavně hřibovité houby nebo holubinky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Vysočině začala houbařská sezona

Na Vysočině začala houbařská sezona | Foto: Daniel Zach

Běžně začíná houbařská sezóna už před letními prázdninami. Letos ji pozdržely horké letní dny bez deště a dostatku vláhy, který potřebují plodnice k růstu.

Menší druhy hub vyrostou hned bezprostředně po dešti. Nejvíc jich sběrači najdou poblíž potůčků a bažin, kde je půda vlhká a podmínky příznivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vysočině začala houbařská sezona, s místopředsedkyní jihlavského Mykologického klubu Evou Hejskovou se do lesa vypravil redaktor Daniel Zach.

Podle místopředsedkyně jihlavského Mykologického klubu Evy Hejskové hojně rostou i holubinky nebo ryzce. „Velmi dobrý druh je například ryzec černohlávek, který má opravdu černou hlavičku i nožičku a bílé lupeny. Je to velmi chutná houba, do smaženic i na zavaření,“ popisuje.

Hejsková zároveň upozorňuje, že sběrači by si měli dát pozor na plísně, které by jim chuťový zážitek zkazily.

„Tohle je babka, hřib žlutomasý. Začíná tady i plesnivět. Tyto houby jsou náchylné na plesnivění. Už u malých plodnic se objevuje bílý povlak, což je parazitická houba nedohub. Když ty babky nejsou úplně bez povlaků plísně, nedoporučuju je konzumovat,“ upozorňuje.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme