Západ vyzývá Česko a další země střední Evropy, aby přijaly víc uprchlíků

Česko a další země střední Evropy by podle Západu měly souhlasit s povinným přijímáním uprchlíků. Česko a ostatní země Visegrádské čtyřky k tomu na neformální schůzce ministrů zahraničí EU v Lucemburku vyzývali Němci, Francouzi nebo Rakušané. Podle nich by měly všechny země Unie přispět k vyřešení současné uprchlické krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci dorazili z Maďarska na nádraží ve Vídni

Uprchlíci dorazili z Maďarska na nádraží ve Vídni | Zdroj: ČTK

Velká většina lidí mířících do Evropy jsou skuteční uprchlíci, kteří potřebují pomoc, tvrdí šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

A o starost s uprchlíky by se měly spravedlivě podělit všechny státy Unie, vyzval lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Německa a dalších států EU musí uprchlíky povinně přijímat i země střední Evropy. Více od zpravodaje ČRo Ondřeje Housky

On i řada jeho kolegů podporuje zavedení povinných kvót pro přijímání běženců. Jen ty totiž podle nich můžou vyřešit situaci desítek tisíc lidí, kteří se už ze Sýrie a dalších zemí dostali do Evropy.

„Není možné, aby se o uprchlíky postaralo jen 4 nebo 5 zemí,“ zdůrazňuje německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Zdaleka největší počet uprchlíků směřuje do Německa a Berlín chce, aby mu ostatní státy Unie pomohly.

Tisíce uprchlíků dorazily z Maďarska do Rakouska, většina míří dál do Německa

Číst článek

Proto Německo jednoznačně podporuje Evropskou komisi, která příští týden opět navrhne zavedení povinných kvót pro přerozdělení části běženců. To Visegrádská čtyřka stále odmítá: podle slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka kvóty nemůžou fungovat.

„Jednoduše nemůžete ty lidi držet v našich zemích proti jejich vůli a maďarský ministr o tom mluvil velmi jednoznačně. Nemůžeme klamat sami sebe v tom, že ti lidé zůstanou v zemích, do kterých jít nechtějí, o jejichž existenci ani nevědí,“ říká Lajčák.

V tom, že je potřeba stabilizovat Sýrii, bojovat proti pašerákům lidí nebo vytvořit centra, kde budou uprchlíci registrováni, se země Visegrádu s ostatními státy Unie shodují. V otázce kvót je ale Unie stále rozdělená. Jednat o nich budou 14. září ministři vnitra.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme