Česká diplomacie jedná v Íránu, po zrušení sankcí očekává růst vzájemného obchodu

České firmy hledají v Íránu obchodní příležitosti. Doprovází je šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek z ČSSD, který v íránském Isfahánu zahájil podnikatelské fórum. Osmdesátimilionový trh se zřejmě otevře už v první polovině příštího roku po zrušení mezinárodních hospodářských sankcí. Na Teherán je uvalil Západ kvůli kontroverznímu íránskému jadernému programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s prezidentem Hospodářské komory Isfahánu Abdulvahábem Sahlabadím

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s prezidentem Hospodářské komory Isfahánu Abdulvahábem Sahlabadím | Foto: Robert Mikoláš

Západ i Teherán jsou přesvědčeny, že dojde k ratifikaci uzavřené dohody, tedy jak v Íránu, tak i Spojených státech a úspěšné budou i verifikační mise v Íránu na konci letošního roku. Poté přijde na řadu rušení embarga.

„Naprosto klíčové pro podnikání je samozřejmě to v oblasti financí. Je těžké jít do podnikání, kde nemáte garanci, že bude zvládnuta právě ta otázka financování,“ prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Česká republika a Írán už uzavřely dohodu o zamezení dvojího zdanění a připravuje se také smlouva o ochraně investic. Podle šéfa české diplomacie však k opětovnému nárůstu vzájemného obchodu dojde nejdříve za dva až tři roky.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si prohlíží mešitu v centru Isfahánu | Foto: ČTK

O možnost dostat se na Íránský trh stojí i další země. Například už v červenci lobboval v Teheránu za zájmy francouzských firem francouzský ministr zahraničí a následovali ho šéfové diplomacií Itálie, Británie a Srbska.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme