Do Mnichova už dorazilo přes 2000 uprchlíků. Na nádraží je čekalo přivítání

Rakousko a Německo dnes otevřely hranice tisícům uprchlíků, kteří tam zamířili z Maďarska. Z obce Nickelsdorf na rakousko-maďarské hranici jich vlaky a autobusy odvezly už kolem 6000, z nichž asi 2200 už zamířilo z Vídně dál do Německa. Tamní policie očekává, že během dneška jich může přijet až 10 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci dorazili na hlavní nádraží v Mnichově

Uprchlíci dorazili na hlavní nádraží v Mnichově | Zdroj: Reuters

První mimořádný vlak se stovkami uprchlíků přijel do Mnichova hned po poledni. Podle bavorské ministryně sociálních věcí Emilie Müllerové zatím úřady situaci zvládají.

"V posledních hodinách k nám z Rakouska přijelo 2000 lidí žádajících o azyl. Všechno zatím funguje hladce. Bavorská vláda spolupracuje s policií i humanitárními organizacemi, situaci zvládáme bez potíží."

Z nádraží jsou běženci převáženi do provizorně vytvořeného registračního centra. Německé dráhy kvůli převozu uprchlíků vypravily mimořádné spoje a posílily i personál na nádražích.

Na nádraží v Mnichově se shromáždily desítky dobrovolníků i řadových Němců, kteří přišli uprchlíky přivítat. "Chtěli jsme jim jen dát najevo, že jejich trápení je u konce," uvedla jedna z přítomných Hedy Guptaová.

"Sama mám děti a pětileté vnouče, a když si představím, čím tyto děti musely projít, je mi z toho úzko," citovala ji zpravodajka britského deníku The Guardian.

Malá migrantka s plyšovou hračkou, kterou dostala v mnichovském registračním centru | Foto: Reuters

Německé ministerstvo obrany oznámilo, že zřídilo dočasné přístřeší pro uprchlíky ze školy pro vojenské důstojníky v Drážďanech. Škola má poskytnout útočiště 350 migrantům, kteří do země dorazili z Maďarska.

Celkem německá armáda už poskytla běžencům asi 11 800 ubytovacích kapacit ve 24 kasárnách po celé zemi. Další stovky lůžek jsou ve více než 140 stanech.

Od budapešťského Východního nádraží (Keleti) dnes vyšlo dalších nejméně 500 lidí, kteří směřují do Rakouska. Podle médií byli mezi nimi hlavně mladí muži, rodiny s dětmi jsou spíše výjimkou.

Pěšky vyrazilo také asi 200 lidí z přijímacího tábora ve Vámosszabadi, ležícího nedaleko Györu na severozápadě Maďarska. Na stejnou cestu prý vyrazili také uprchlíci z tábora v Debrecenu, který leží na východě země.

Západ vyzývá Česko a další země střední Evropy, aby přijaly víc uprchlíků

Číst článek

Budapešť už další zvláštní autobusy, které by utečence převezly k rakouské hranici, vypravovat nebude. Maďarský premiér Viktor Orbán naopak oznámil, že po 15. září pošle na hranici se Srbskem armádu, pokud to schválí parlament. Vojáci mají pomoci zastavit příliv migrantů.

Uvítání čeká na uprchlíky na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: Reuters

ČTK, mta, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme