Na maďarsko-rakouskou hranici dorazilo dalších více než tisíc migrantů. Míří do Německa

Dalších více než tisíc migrantů dnes dorazilo na maďarsko-rakouskou hranici. S odvoláním na mluvčí policie spolkové země Burgenland o tom informovala agentura APA. Během soboty do Vídně dorazilo z Maďarska asi 8500 běženců. Většina z nich se už z rakouské metropole vydala dál na cestu směrem do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti, kteří do vlaků nastoupili v maďarském Hegyeshalomu, přijíždějí na nádraží ve Vídni

Migranti, kteří do vlaků nastoupili v maďarském Hegyeshalomu, přijíždějí na nádraží ve Vídni | Zdroj: Reuters

„Máme informace, že přijde až 2000 osob,“ uvedl zástupce policejního ředitele východorakouské spolkové země Burgenland Christian Stella.

Policie podle něj v současnosti hledá místa, kde by mohla příchozí migranty přes noc ubytovat. Z organizačních důvodů totiž není možné vypravit během noci další vlaky do Německa, kam většina migrantů míří.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) podle své mluvčí Sonjy Hornerové počítají během dneška s přepravou dalších až pěti tisíc migrantů.

Na vídeňském Západním nádraží noc tráví podle agentury APA více než 1500 migrantů, kteří během soboty nestihli nastoupit další cestu směrem do Německa. Dalších asi 600 migrantů přenocuje ve stojícím vlaku na nádraží v Salcburku. Na cestu do Bavorska by se měli vydat opět ráno.

Konečná stanice: Německo

Do Německa přijelo během soboty z Maďarska kolem sedmi tisíc uprchlíků. Většinou to jsou Syřané, kteří utíkají před občanskou válkou.

Německo se rozhodlo kvůli krizové situaci v Maďarsku přijmout uprchlíky, kteří se domáhali cesty na západ a se kterými si maďarské úřady nevěděly rady. Berlín zdůrazňuje, že šlo o výjimečnou, jednorázovou akci.

V pravidelných intervalech přijížděly vlaky s uprchlíky na mnichovské nádraží, na kterém je vítali dobrovolníci a přihlížející potleskem. Rozdávali jim také vodu a jídlo.

„Uprchlíci přijeli v poměrně dobrém stavu. Pět osob jsme hospitalizovali kvůli dehydrataci,“ řekla mnichovská zdravotní referentka Stephanie Jacobsová.

O migranty se podle daného klíče podělí všechny spolkové země, do některých z nich už speciální vlaky začaly uprchlíky rozvážet. Německé úřady očekávají na nádraží v Mnichově další běžence i dnes.

ČTK, Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme