Situace v Sýrii a Iráku nejde stabilizovat bez účasti Íránu, řekl Zaorálek

Stabilizace Sýrie a Iráku nelze podle českého ministra zahraničí dosáhnout bez Íránu. Lubomír Zaorálek z ČSSD to řekl v Teheránu, kde se dnes sejde se svým íránským protějškem Mohammedem Džavádem Zarífem. Jednat budou mimo jiné i o hrozbě ze strany džihádistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s generálním guvernérem provincie Isfahán Rasúlem Zargarpúrem

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s generálním guvernérem provincie Isfahán Rasúlem Zargarpúrem | Foto: Robert Mikoláš

„Tady jde o to, aby Írán byl ten, který nám pomůže tu situaci konsolidovat a hledat politická řešení. Bez Íránu se de facto nedá konsolidovat ani Sýrie, ani Irák. A to je realita, kterou je třeba vnímat,“ uvedl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Podle něj tuto roli nemohou sehrát ani Spojené státy, ani Evropa. Jak dodal, Írán patří k důležitým hráčům právě při stabilizaci zemí, které jsou v současnosti zdrojem současných krizí na Blízkém východě a v severní Africe i přílivu migrantů do Evropy.

Lubomír Zaorálek je prvním českým ministrem zahraničí za více než 20 let, který navštívil Írán. Doprovází ho padesát zástupců firem z oborů hutnictví, energetiky, dopravní infrastruktury či strojírenství. Cestu šéfa české diplomacie umožnila dohoda o íránském jaderném programu.

Robert Mikoláš, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme