Sobotka a Chovanec navštívili tábor v Zastávce. O azyl požádalo zatím 60 Syřanů

V České republice zatím požádalo o azyl 60 Syřanů. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec, který je spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD) na jižní Moravě na návštěvě zařízení pro uprchlíky. Nejdříve v doprovodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého zavítali do tábora v Zastávce u Brna. Zajímal je chod zařízení a mluvili i s jeho vedením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka, policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec na návštěvě přijímacího tábora pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna

Premiér Bohuslav Sobotka, policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec na návštěvě přijímacího tábora pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna | Zdroj: ČTK

Uprchlické zařízení v Zastávce u Brna slouží také jako přijímací tábor pro zajištění cizinců, ve kterém žadatel o azyl musí pobývat po určitou dobu kvůli identifikaci a lékařskému vyšetření.

Přijímací část objektu má kapacitu 216 míst a v současné době je obsazena asi 170 běženci. Největší podíl mají Syřané, ale jsou tam i lidé z Afghánistánu, Iráku a Bangladéše.

Ministr Milan Chovanec novinářům řekl, že o azyl v Česku zatím ale zažádalo pouze 60 Syřanů, ostatní chtějí pokračovat dál na západ, hlavně do Německa. To také zdůrazňovali někteří uprchlíci, když při návštěvě politiků skandovali "freedom" (svoboda).

Sobotka i Chovanec po návštěvě tábora konstatovali, že běženci tam mají až překvapivě dobré podmínky. Jak hygienické, tak i co se týče stravování. Je postaráno i o malé děti, pro které byla zřízena mateřská škola.

Premiér také zdůraznil, že v Česku výborně funguje dodržování pravidel schengenského prostoru a po jednání s vedením policie je prý přesvědčen, že mají situaci pod kontrolou. Nasazení armády podle něj v tuto chvíli nebude nutné.

Také policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že situaci má policie plně pod kontrolou. Od června bylo 700 řadových policistů vyčleněno právě na pomoc s uprchlickou krizí. A jejich řady se mají ještě posílit, peníze už má policie přislíbeny.

Ze Zastávky u Brna politici odjeli na vlakové nádraží v Břeclavi, kde policie zadržela v srpnu rekordní počet migrantů, přes dvě stovky, ve vlaku, který mířil z Maďarska do Německa. Chtějí se na vlastní oči přesvědčit, jak fungují kontroly mezinárodních vlaků.

Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme