Houby rostou zatím spíše lokálně. V lesích je na ně stále sucho

Na konec léta se těšili snad všichni houbaři. Letos v červenci a srpnu si totiž smaženice nebo houbové omáčky kvůli extrémnímu suchu nepřipravili. Teď sice houby začínají růst, zatím spíš ve vyšších polohách, ale na žádné "žně" to stále nevypadá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houbaření. Ilustrační foto

Houbaření. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Teď je situace určitě lepší, než jaká byla v průběhu léta, a ty deště, které byly, sice nezabraly úplně, ale aspoň v některých regionech lokálně nějaké houby rostou. Hlavně dejme tomu v západních Čechách nebo někde ve vyšších polohách v severních Čechách,“ řekl Českému rozhlasu mykolog Jan Borovička.

Pokud houby někde rostou, jedná se o druhy ještě typicky letní. „Takže třeba z těch hřibovitých rostou hlavně hřiby dubové a případně některé další druhy. Jiné houby prakticky v lese nejsou vidět, kromě třeba některých klouzků anebo možná i lišek,“ přiblížil mykolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, jestli podzim houbařům vynahradí špatnou letní sezonu, se Český rozhlas ptal mykologa Jana Borovičky

Houby se podle něj lokálně dají najít i v nižších polohách. „Třeba někde v Polabí nebo možná na Mladoboleslavsku nebo i jinde, ale jsou to hlavně místa třeba v blízkosti rybníků nebo v údolích potoků, kde přeci jenom té vláhy je víc a ty hřibovité houby si ji tam dokážou aspoň nějakým způsobem obstarat,“ říká Jan Borovička.

Zda se situace v příštích týdnech zlepší, je ale prý obtížné věštit. Záležet bude na tom, jestli se dočkáme více vláhy.

„Zatím nám neprší, sice mraky jsou, ale voda z nebe nepadá. Takže pokud budou příznivé teploty a nějaká voda spadne, tak ve druhé půlce září anebo v říjnu houby ještě určitě růst mohou. Ale bude to záviset na tom, jaké bude počasí,“ zdůrazňuje mykolog.

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme