Dlouhotrvající sucho zhoršilo kvalitu jablek v Plzeňském kraji

6. září 2015

Letošní léto sadaře nepotěšilo. Jablek se sice urodilo víc než loni, plody jsou ale malé a mnohdy horší kvality. Za pořádné jablko si tak lidé zřejmě připlatí.

Srážky chyběly sadařům už od června. Sucho se podepsalo hlavně na vzhledu jablek. Jsou malá, některá s tenkou slupkou a popraskaná. Většinu plodů proto čeká průmyslové zpracování, budou z nich mošty, marmelády nebo pálenky.

Víc jablek než vloni se urodilo v sadech ve Vranově na Rokycansku, letos totiž nepřišly jarní mrazy. Úrodu tam ale ovlivnilo právě sucho, a plody jsou tak menší, těch konzumních proto bude daleko méně. Jablka se pěstují ve vranovských sadech na více než 40 hektarech, deset z nich je zavlažovaných. Sadaři tak mohou dobře porovnávat.

„Jablka, která se neprotrhala, tak tam je dejme tomu 60 procent těch malých, tím pádem neprodejných. Ty, co se protrhaly, to stoupá o deset, dvacet procent. A když do toho přijde ještě závlaha, tu vodu jsme tam aspoň nějakou dostali, tak každý litr je tam znát na velikosti těch jablek. Tím pádem to procento konzumních jablek, těch, která mají nějakou velikost, je tam daleko vyšší," potvrdil spolumajitel vranovských sadů Richard Schwarz.

Ceny konzumních jablek porostou

Pro zákazníky to jednoznačně znamená, že konzumní jablka podraží. A to zcela jistě přímo u sadařů. Ani v obchodních řetězcích nebudou kvůli vysoké marži levná. Podle všeho ale půjdou dobře na odbyt, protože lidé pěkná jablka na svých zahradách nemají.

„Ti lidi to pravděpodobně nesklidí, nebo sklidí velice výjimečně a přijedou si k nám pro to lepší zboží. Co se týče velkoobchodního prodeje, supermarkety, řetězce jsou schopny dovézt jablka z celého světa, takže nevím, jestli budou reflektovat na nějaké zvýšení cen u nás a dají nám za kilo víc a budou nějak kompenzovat ty naše problémy," popsal situaci Richard Schwarz.

Sady ve Vranově si 30 procent produkce prodají samy, zbytek jde do velkoskladů a k průmyslovému zpracování. V nebílovských sadech na jižním Plzeňsku si celou úrodu zpracují sami. Jablek se tam letos urodilo dvakrát víc než loni. Ale také malých.

„Sklizeň bude samozřejmě náročnější, protože těch jablek je spousta, jsou malá, česání je složitější. Ceny jsou různé, my máme to štěstí, že už několik let nejsme závislí na velkoskladech," řekla vedoucí sadů v Nebílovech Jany Zikmundové.

Úrodu jablek obecně ovlivňují kroupy, mráz nebo vlhké počasí na jaře. A sucho. Sadaři mohou používat opatření, která plody ochrání, ta jsou ale velmi nákladná. Sklizeň jablek v Plzeňském kraji právě začíná. Hotovo bude na konci října.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Lucie Sichingerová
Spustit audio