Běženců ve Vyšních Lhotách přibývá, oproti plánům jich tam je o třetinu víc

Do detenčního zařízení pro migranty ve Vyšních Lhotách v Beskydech přijel na inspekci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Zjišťoval, jak je objekt, který dřív patřil právě ministerstvu spravedlnosti, využívaný. Zařízení momentálně obývá 331 migrantů, podle původních plánů ministerstva vnitra jich tam mělo být umístěno 220.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opuštěný areál ve Vyšních Lhotách

Opuštěný areál ve Vyšních Lhotách | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Dobrou zprávou podle ministra Pelikána je, že si uprchlíci na podmínky v táboře nestěžují. Žijí ale v nejistotě.

„Je jasné, že oni moc nevědí, co s nimi bude. Jsou tady hrozně dlouho, asi si takhle nepředstavovali závěr té své cesty. Takže je to prostě velký problém a je to problém, pro který budeme muset hledat řešení. Takhle to nemůže zůstat,“ řekl šéf resortu spravedlnosti.

Hlavním důvodem ministrovy návštěvy bylo přesvědčit se, jak zařízení funguje. „Chtěl jsem vidět, co se s tím zařízením stalo, jak bylo využito. Zatím ta kapacita není přeplněná, budeme dál zjišťovat, co se dá dělat.“

Ministerstvo spravedlnosti nyní zvažuje, že by ministerstvu vnitra zapůjčilo další objekty, aby sloužily jako záchytné tábory. Momentálně je ve hře Poštorná u Břeclavi. Kapacity se navyšují i ve Vyšních Lhotách, kde se upravují další části objektu.

mta, Zdislava Mochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme