Sam Lee And Friends: The Fade In Time

7. září 2015

Písničkář Sam Lee patří k nedávným objevům britské folkové scény. Jeho nahrávky jsou zajímavé nejen repertoárem, ale i vynalézavými aranžmá. V odpolední Mozaice představíme jeho nejnovější album, The Fade In Time.

Sam Lee strávil několik let sběrem melodií mezi lidmi na okraji společnosti, kteří preferují volný pohyb před jistotami a stálým místem pobytu. Travellers, tedy cestovatelé, jak Angličané označují tyto komunity, jsou způsobem života blízcí evropským Romům.

Sam Lee je mužem mnoha talentů, a jeho první album bylo před třemi lety v Británii nominováno na Desku roku. Zajímavé je, že se specializuje na pomalé skladby, které mají navzdory tempu vždy úžasné napětí. Rád si vybírá atypické kombinace nástrojů a preferuje komorní, ale vždy osobitý doprovod, což dobře dokumentují skladby z nového alba The Fade In Time.

03465235.png

Sam Lee vyrůstal v Londýně, ale jeho předkové přišli do Anglie z Východní Evropy z oblasti mezi Polskem a Běloruskem. Jeho nynější příjmení Lee vzniklo zkrácením slovanského jména Lipnický. Sam Lee vzpomíná, jak mu v dětství maminka recitovala báseň Lord Gregory - kterou o mnoho let později natočil jako píseň a vydal na svém novém albu.

Před tím, než se stal zpěvákem, byl Sam Lee odborníkem ve velmi svérázné disciplíně - a sice v umění přežít v divočině. Jednou se dokonce zúčastnil expedice, v níž doprovázel světoznámou kapacitu v daném oboru a televizní osobnost Ray Mearse. Změnu svého povolání komentoval slovy: „Existuje v civilizované Evropě ještě nějaká divočina? Podle mě ano, takovou divočinou je například tábor romských kočovníků.“

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: The Moss House, Lord Gregory, Willie O, Lovely Molly.

Spustit audio