Zvařičová může konečně absolvovat kompletní přípravu. Problémy se střelbou řeší i četbou

Fanoušci biatlonu si v posledních dvou sezonách přišli na své. Reprezentační tým sbíral medaile na olympijských hrách i na světovém šampionátu, a toto období, to jsou zlaté časy českého biatlonu. Přesto jsou tací, kteří vyhlížejí lepší zítřky. Veronika Zvařičová je jednou z týmových kolegyň Gabriely Soukalové či Veroniky Vítkové, na jaře roku 2013 ale utrpěla vážná zranění, když ji při tréninku na kolečkových lyžích srazilo auto. Následující sezonu vynechala úplně, v té minulé se pomalu vracela k závodění, a až letos může znovu absolvovat kompletní přípravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Zvařičová

Veronika Zvařičová | Foto: Osobní archiv Veroniky Zvařičové

„První rok byl celý ztracený. Samozřejmě jsem si říkala, kdyby se mi to nestalo, kde jsem teď mohla být? Ale pak jsem to vždycky hned spláchla a řekla si, buď ráda za to, kde jsi. Pro mě je to motivace dostat se výš a jezdit pravidelně na Světových pohárech,“ nelituje se Veronika Zvařičová. Naopak chce světu ukázat, že ženský biatlon v Čechách, to nejsou jen medailemi ověnčené Gabriela Soukalová s Veronikou Vítkovou.

Konečně může absolvovat celou letní přípravu a už od začátku pracovat na některých nedostatcích. „Začala mi dělat problém střelba. Když mi rána nevyjde tak, jak bych chtěla, tak jsem trochu psychoušek (smích). Ta střelba je teď fakt strašná,“ přiznává Zvařičová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Biatlonistka Veronika Zvařičová může po dlouhé době absolvovat kompletní letní přípravu. V té ji zatím trápí střelba

Do startu sezony ale ještě nějaký čas zbývá, rodačka z Krnova věří, že v zimě projeví hodiny strávené na střelnici. A vlastně i mimo ni se dá na střelbě pracovat. Služeb psychologa ale česká reprezentace nevyužívá. „To ne, v tomhle je dobrý Zdeněk Vítek, náš trenér. Když mám s něčím problém, tak mi to vysvětlí. Většinou ve smyslu – když nejde o život, tak nejde o nic. Jinak se snažím číst, abych se naučila soustředit se, protože právě při střelbě se nesoustředím a jsem strašný nerváček. Takže musím číst a soustředit se na to, aspoň půl hodiny vydržet a nevnímat okolí,“ vysvětluje šestadvacetiletá biatlonistka.

Přes literaturu a stovky přečtených řádků tedy vede podle Veroniky Zvařičové cesta ke střeleckému úspěchu. „Třeba Debordelizace hlavy nebo Úspěšná sebemanipulace od Iva Tomana. A také něco od amerických spisovatelů, třeba Život je fascinující,“ říká Zvařičová, a jak se zdá, v pomyslném čtenářském klubu českých biatlonistek není sama.

„Čteme asi všechny (smích). Evka (Eva Puskarčiková, pozn. red.) čte zase třeba Přemyslovce, to ji zajímá. A Jíťa (Jitka Landová), Gabča (Gabriela Soukalová) i Lejla (Lea Johanidesová) také čtou,“ dodává Veronika Zvařičová.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme