Íránci čekají na zrušení embarga. Do budoucna hledí s nadějí

Západ obnovuje vztahy s Íránem. Opravdový boom ale přijde až po zrušení mezinárodních sankcí na začátku příštího roku. Na konec embarga čekají i drobní obchodníci a výrobci tradičních íránských produktů včetně koberců, kteří věří v návrat evropských i amerických turistů a v obnovení vývozu do západních zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský Isfahán

Íránský Isfahán | Foto: Robert Mikoláš

„Sankce nám přinesly velké problémy. Nemohli jsme provádět, a stále nemůžeme žádné finanční transakce se západními zeměmi a vlastně s nimi ani komunikovat. Dříve jsme přitom měli velmi dobré vztahy. Ale věříme, že se to brzy změní,“ říká jeden z členů rodinné firmy vyrábějící už po dlouhá desetiletí koberce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V íránském Isfahánu natáčel o blížícím se konci embarga zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Dílnu i krámek mají na malém nádvoří s dřevěnou pavlačí, v jednom z mnoha zákoutí rušného bazaru na náměstí Nakš-e-džahán v centru Isfahánu.

Hned vedle tvoří své dílo kameník, naproti jsou zase obchůdky s kořením, tradičními lampami i suvenýry a mezi nimi se proplétají stovky lidí. Západní turisty nebo dokonce obchodníky ale mezi nimi nenajdete.

„Před embargem k nám měsíčně chodilo na pět tisíc Američanů a dalších turistů, po zavedení sankcí nula. Nikdo,“ rozhodí rukama.

Přímý byznys je o něčem jiném

Pravda, Íránci si dokázali najít cestičku skrze zdi různých omezení a zboží získávali či ho naopak prodávali přes Emiráty nebo třeba Čínu, přímý byznys i platební výměna je však pochopitelně o něčem zcela jiném.

Na zrušení embarga proto čekají všichni, v Íránu i v západních zemích, ostatně už dnes se tady střídá jedna evropská delegace za druhou. Před pár dny německá, teď zase česká vedená ministrem zahraničí, kterou už brzy vystřídají Rakušané.

„Doufám, že se obchody zvednou, že se to zlepší,“ věří výrobce pestrobarevných koberců.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme