Plány k migrační krizi představí hned několik evropských politiků

O návrzích na řešení migrační krize budou dnes jednat hned v několika evropských státech. Ve Velké Británii představí plán na přijetí tisíců syrských uprchlíků premiér David Cameron. Stejně tak francouzský prezident François Hollande by měl upřesnit počet migrantů, které je země ochotna přijmout. O řešení migrační krize budou v Bratislavě jednat také premiéři Česka a Slovenska s rakouským spolkovým kancléřem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico se rozhodli pozvat rakouského kancléře, aby s ním probrali osobně, a ne pouze přes média, vše, co se týká migrační krize. V poslední době se totiž ukázalo, že Rakousko má na řešení a dopady vlny migrantů přes Evropu jiné názory než česko-slovenští sousedé.

„To, co bych si jednoznačně nepřál, je, aby migrační krize, byť je to vážný problém, vedla k tomu, že se ve střední Evropě rozhádáme," řekl český premiér. Tomu například vadí myšlenka Rakouska, aby země odmítající kvóty na přerozdělení migrantů, dostávali méně z evropských fondů.

Až 15 tisíc Syřanů do Británie

Dnes má také britský premiér David Cameron dnes v parlamentu upřesnit záměr přijmout větší množství syrských běženců do země. Podle ostrovních médií má jít o několik tisíc běženců z táborů OSN na syrské hranici. Spekuluje se také o novém hlasování o rozšíření operačního prostoru britských letadel i na území Sýrie.

Z plánů britské vlády je znát snaha jít vlastní cestou a nebýt součástí řešení uprchlického problému v rámci EU. Sunday Times naznačily, že by Británie mohla přijmout až 15 tisíc Syřanů. Ministr financí George Osborne pro BBC dodal, že se jeho země chce soustředit na pomoc syrským sirotkům.

Osborne potvrdil, že Británie přistupuje k uprchlické krizi hlavou i srdcem. Spojené království přijme větší množství běženců, ale tak, aby to nepovzbudilo další lidi k nebezpečné cestě přes Středozemní moře.

I proto chce britská vláda přijmout uprchlíky z táborů OSN u syrských hranic. Ostrovní humanitární organizace hlásí zcela mimořádný zájem veřejnosti, která přispívá jak finančně, tak nabídkami na bezplatné ubytování běženců.

Uprchlíci se na východním budapešťském nádraží Keleti dožadují toho, aby mohli pokračovat v cestě do Německa, a často již mají dokonce zakoupené jízdenky na vlak | Foto: ČTK/AP Petr David Josek

Francie prý zvažuje pozemní operaci proti IS

Rozšířit letecké útoky proti takzvanému Islámskému státu je údajně připravena i Paříž, která prý navíc zvažuje také možnost nasazení pozemních jednotek. Konkrétní kroky by měl dnes před zástupci médií představit francouzský prezident François Hollande.

Očekává se, že Hollande představí po vzoru Německa nové kroky Francie ve vztahu k migrantům - veřejnost na rozdíl od Německa je proti jejich přijímání. Hollande předstoupí před novináře v době, kdy poslední průzkumy ukazují, že by se v prezidentských volbách nedostal do druhého kola.

Uprchlíci dorazili z Maďarska na nádraží ve Vídni | Foto: ČTK/AP

Jiří Hošek, Jan Šmíd, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme