Preventivní lék proti HIV ochránil ve studii všechny testované účastníky

Věda je možná o krok blíž k nalezení účinné prevence proti nákaze virem HIV. Nasvědčují tomu výsledky studie, ve které přes 600 vysoce rizikových jedinců pravidelně užívalo pilulku Truvada. Nikdo z účastníků během 2,5letého testování neonemocněl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Jason Rogers, CC BY 2.0

Podle odborníků na HIV je to dobrá zpráva, i když to ještě neznamená, že by proti nemoci existoval lék. Washington Post píše, že i jiné studie zaměřené na podobné preventivní léky měly velmi dobré výsledky.

Stoprocentní úspěšnost u té zatím poslední ale ještě neznamená, že metoda bude výborně fungovat i v reálném životě.

Otestovat se totiž nedá každá situace. Například testované lidi není možné vystavit nákaze záměrně.

Kromě toho výsledek terapie může ve skutečném životě ovlivnit spousta faktorů - třeba změna chování a návyků rizikových jedinců, pravidelnost užívání léku nebo třeba to, jak často jsou lidé možné nákaze vystaveni. Přesto nejnovější studie znamená v otázce prevence HIV významný posun.

Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí. Přestože se léky na tlumení HIV/AIDS neustále zdokonalují, nemoc stále zůstává téměř vždy nevyléčitelnou a smrtelnou.

V Česku přibylo za sedm měsíců letošního roku 137 nakažených HIV, z toho v červenci 16. Od počátku testování v roce 1985 do konce letošního července tak celkové počty potvrzených nákaz virem, který způsobuje selhání imunity, dosáhly 2491. Z toho u 442 nakažených propuklo onemocnění AIDS a 232 nemoci podlehlo.

HIV a AIDS | Foto: Michal Jindra

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme