Daniel Raus: Příliš brzy na snídani

7. září 2015
Glosa

Není příliš brzy na snídani? ptal jsem se často mého kolegy a kamaráda Saši, a to bez ohledu na čas, který právě ukazovaly hodiny. Třeba kolem oběda nebo klidně večer. Byl to takový náš humor. Sašova knížka, která vyšla nedlouho předtím, se totiž přesně takhle jmenovala: Příliš brzy na snídani.

Napsal ji po návratu z Iráku, vyšla v roce 2004 a nesla podtitul: Irák – pohled zblízka. Což bylo Sašovi vlastní, dívat se na věci zblízka. Byl ostatně dopisovatelem z krizových oblastí, a bez potřeby vidět věci na vlastní oči by to ani nešlo. Jenomže ty pohledy v něm zůstávaly. Nedaly se vymazat, jako to udělá guma s nápisem, načmáraným tužkou.

A tak hladový Saša kolem poledne nadhodil možnost společného stolování, já se obligátně zeptal, jestli není příliš brzy na snídani, a on povídá, že je, načež jsme společně s dalšími kolegy vyrazili.

Odehrávalo se to na adrese: Dykova ulice číslo 14. Přesně tam, kde bylo kdysi vojenské vysílání Československého rozhlasu, odkud po prvních dnech okupace v roce 1968 dostávali obyvatelé informace, zatímco sovětští okupanti marně slídili všude kolem. Na místě, kde se zrodil Jára Cimrman, odkud po pádu komunismu vysílala Svobodná Evropa. Na místě, kam přišli všichni v černém, když jsme uspořádali závěrečný večírek po rozhodnutí, že rozhlas „Dykovku“ prodá.

Saša Tolčinský nikdy nezkazil žádnou legraci. Jednou našel svoji knížku v Levných knihách, hned nám oznámil, že ji koupil za velmi příznivou cenu, ale litoval, že ho nenapadlo koupit všechny, protože taková příležitost se nemusí opakovat.

Mimochodem, na obálce je obří socha Saddáma Husajna ve chvíli, kdy ji zvedá jeřáb. Nafoukaný diktátorův výraz je najednou směšný a trapný. A kapitola o té snídani se týká teroristického útoku na hotel Rašíd, ve kterém tehdy Saša s dalšími diplomaty a novináři bydlel. Jeho pokoj měl číslo 804, jedna z raket zasáhla pokoj přímo pod ním. Tehdy měl štěstí.

Před týdnem ho ale štěstěna opustila. A já si říkám, že nejvzácnější, co člověk v životě má, jsou lidé kolem něj. Říkám si, že tady bude Saša chybět. Říkám si, že na tuhle jeho nebeskou snídani bylo příliš brzy. Ale doufám, že to je ta nejlepší snídaně, jakou si kdo umí představit.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.