Kraj nechá zkontrolovat stav svých silnic. Půjde o stovky kilometrů komunikací

7. září 2015

Karlovarský kraj uvolní ze svého rozpočtu více než dva miliony korun na diagnostiku 740 kilometrů silnic druhých a třetích v regionu. S pomocí speciální techniky nechá detailně prozkoumat a vyhodnotit stav vozovek, aby bylo možné efektivněji plánovat způsob a načasování oprav.

Měřící vůz podrobně zjistí stav padesáti vybraných úseků silnic, odhalí i skryté vady, pořídí videodokumentaci povrchu, vyhodnotí údaje a navrhne druh opravy či údržby. A to tak, aby oprava přesně odpovídala stavu a dopravnímu významu konkrétní silnice.

„Díky diagnostice mohou finanční úspory při opravách silnic dosáhnout podle některých zahraničních studií až 10 procent. Zkušenosti v České republice hovoří o úsporách až 15 procent. Dokonalejší diagnostika je pro kraj důležitá i jako argument při podávání žádostí o dotace na opravy ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Diagnostické vozy zdokumentují veškeré nerovnosti a poruchy, hloubku vyjetých kolejí nebo parametry povrchu, které ovlivňují bezpečnost jízdy. Zvládnou pořídit i fotodokumentaci a zaznamenat údaje o proměnných parametrech vozovky.

Krajští silničáři tak získají kompletnější přehled o stavu silnic a zpracovaná data budou sloužit jako podklad pro rozhodování a určování priorit při plánování oprav. Nejdelší ucelený úsek určený k prověření měří 78 kilometrů, jedná se o silnici z Teplé přes Sokolov do Kraslic.

Silniční síť Karlovarského kraje činí celkem 1 820 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Diagnostiku 740 kilometrů zaplatí Karlovarský kraj ze svého rozpočtu. Na zajištění diagnostiky zbývajících komunikací bude od Krajské správy a údržby silnic připravena žádost o čerpání finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2016.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio