Hokejista David Moravec oficiálně ukončil kariéru

7. září 2015

Hokejista David Moravec oficiálně ukončil kariéru. Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa se rozloučil stylově. Svůj poslední zápas kariéry zakončil stejně jako finále světového šampionátu v Hannoveru v roce 2001, které rozhodl vítěznou brankou v prodloužení.

Dvaačtyřicetiletá legenda ostravského hokeje si pozvala na svou rozlučkovou exhibici slavné spoluhráče z reprezentace i z Vítkovic. Z Ruska dorazili i někdejší parťáci Jerofejev s Prokopjevem a na ledě se objevil také desetiletý syn Davida Moravce, který nastřílel dokonce hattrick.

„My jsme o tom projektu přemýšleli strašně dlouho, uzrálo to až v poslední době. Ty kluky jsem samozřejmě nejdříve obešel s tím, že bude něco takového, pak se vybral termín. A chtěli jsme, aby to bylo před extraligou, aby to na ni a na Vítkovice mělo návaznost,“ vysvětluje Moravec.

Právě v dresu Vítkovic se před lety stal David Moravec nejlepším střelcem ligy a tím si zajistil místo i na olympiádě v Naganu, kde podceňovaný tým hráčů složený napůl z hráčů z NHL a napůl z hokejistů působících v Evropě, senzačně vyhrál zlaté medaile. To byl také základ pozdější zlaté generace, která vyhrála mistrovství světa dokonce třikrát za sebou.

„To mužstvo musí šlapat dohromady, to je strašně důležité. Je tam spousta aspektů, které rozhodují. Ti jedinci prostě spolupracovali, fungovali spolu. My jsme spolu chodili i na pivo, samozřejmě ne nějak jakoby veřejně, ale byli jsme spolu, byli jsme jeden tým, jedno tělo,“ vzpomíná hráč.

David Moravec se na vítkovickém ledě představil v hokejové výstroji poprvé po šesti letech a tentokrát prý už definitivně naposledy.

autor: ras
Spustit audio