Při dopravních nehodách v létě zemřelo 150 lidí, často kvůli vedru

O prázdninách zemřelo na silnicích 150 lidí. Podle statistik je to o 18 více než loni. Často za to mohla horka, nepozornost řidičů, ale také chodců. Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha řešily hlídky v létě víc než 16 tisíc dopravních nehod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda u Telče

Dopravní nehoda u Telče | Foto: HZS kraje Vysočina

Hlavními třemi příčinami nehod jsou nepřiměřená rychlost, vjetí do protisměru a nevěnování se řízení. Kvůli nim zemřelo celkem 60 lidí.

Podle Lercha hrálo velkou roli extrémně teplé počasí, protože počet nehod vzrostl právě v srpnu.

Řidiči podle něj zjevně podcenili horko, neuvědomili si, že budou rychleji unaveni a že tím pádem budou třeba i reagovat pomaleji, nebo je také oslnilo slunce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horké počasí o prázdninách výrazně zvýšilo počet tragických nehod. Zemřelo 150 lidí, z toho 20 chodců. Statistiku policie zkoumala Eva Kézrová

„Byly to zpravidla rovné a přehledné úseky, kde mohla únava sehrát svoji roli. Zpravidla to bylo při cestě z práce a do práce, to znamená, že řidiči jeli unaveni a řízení jako takové je velmi vyčerpalo. Pozornost poklesla, krátký mikrospánek, přehlédnutí jiného předjíždějícího auta a podobně,“ popsal ředitel dopravní policie.

Počasí zřejmě ovlivnilo i chodce, protože o prázdninách jich zemřelo 20, což je nejvíce za poslední roky.

Podle Tomáše Lercha to byly hodně atypické nehody, například že chodec šel uprostřed frekventované silnice I. třídy, nebo si na ni dokonce lehl.

Kde jsou místa nebezpečná pro chodce? Interaktivní mapa všech nehod od roku 2007

Číst článek

„Tam má řidič velmi malou šanci reagovat včas a přejetí takového chodce je pro něj fatální. Byly to opravdu zbytečné dopravní nehody, kde nezřídka hrál roli i alkohol,“ přiblížil.

Policie proto uvedla, že se bude na podzim chodcům více věnovat a bude více kontrolovat, jak přecházejí a jak se obecně chovají na silnicích.

Problémem je i alkohol u mladistvých

Policie v létě kontrolovala i hudební festivaly. Také letos byl hlavním problémem alkohol, a to především u mladistvých, a nejen na festivalech, ale i v restauracích.

Na festivalech policisté odhalili před 2500 přestupků, ale v restauracích, kde sledovali, jestli nalévají mladistvým, se počet přestupků zvedl až o čtvrtinu.

Nejvíce kontrol bylo v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, nejvíce nezodpovědných restauratérů je ve středních Čechách, kde policie odhalila 500 z celkových 900 přestupků.

Policisté tak na poslední tři měsíce tohoto roku připravují akci „Kryštůfek“. Policejní složky v celé republice při ní budou v restauracích kontrolovat, jestli hospodští nalévají i mladistvým do 18 let.

Eva Kézrová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme