Francie zvažuje bombardování pozic IS v Sýrii, pozemní operaci vylučuje

Francie zvažuje letecké údery na pozice radikálů z Islámského státu v Sýrii. Na tiskové konferenci v Paříži to dnes řekl francouzský prezident François Hollande. Ten zároveň oznámil, že Francie nad Sýrií zahájí průzkumné lety. Pozemní operaci francouzský prezident vyloučil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande před tiskovou konferencí v Elysejském paláci v Paříži

Francouzský prezident François Hollande před tiskovou konferencí v Elysejském paláci v Paříži | Zdroj: Reuters

„Požádal jsem ministra obrany, aby se hned od zítřka vedly průzkumné lety nad Sýrií,“ citovala Hollanda agentura AFP.

Ze Sýrie se podle francouzského prezidenta plánují teroristické útoky, a to i proti Francii, a země musí mít lepší informace o hrozbách.

„Mojí zodpovědností je zajistit, abychom byli co nejvíce informovaní o možných hrozbách. Jen tak jim budeme moci čelit,“ řekl Hollande s tím, že díky pozorovacím letům se Francie bude moci „lépe rozhodnout o úderu proti ozbrojencům z Islámskému státu“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tiskovou konferenci Françoise Hollanda přiblížil zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd

IS obsadil rozsáhlá území v Sýrii a v Iráku. Francouzské letectvo po boku spojenců už bojuje proti islamistům v Iráku, ale v Sýrii se k úderům Spojených států a dalších zemí dosud nepřipojilo.

Kromě angažmá francouzského letectva v Sýrii dnes Hollande mluvil i o uprchlické krizi.

Jeho země prý akceptuje plán Evropské komise na rozdělení 120 tisíc uprchlíků mezi evropské státy. Na Francii by podle tohoto plánu připadlo 24 tisíc běženců. Hollande řekl, že věří, že se uprchlickou krizi podaří vyřešit a že se jeho země postaví k problému čelem.

Ne všichni Francouzi jsou však s plánem zajedno. Řada lidí sice vyjadřuje ochotu přijímat uprchlíky do svých rodin, podle průzkumů je však většina proti přijímání migrantů. Hollande navrhl uspořádat ve Francii k přistěhovalecké krizi mezinárodní konferenci.

"Nejednoznačná situace"

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát prý po několikadenních bojích zabrali poslední velké ropné pole, které měl pod kontrolou režim prezidenta Bašára Asada.

Oznámili to aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva, která situaci monitoruje z Londýna. Vládní armáda informace nepotvrzuje.

Podle Břetislava Turečka, vedoucího Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě v Praze, skutečně syrská armáda v posledních měsících na řadě míst ustoupila.

„I když ropné pole má samozřejmě velký ekonomický význam, tak možná daleko důležitější je teď vojenská situace na severu země, severovýchodně od Aleppa, kde se střetávají tři různé síly – nejen vládní vojska, ale také protivládní rebelové a Islámský stát,“ říká Tureček.

„Všechny tyto tři síly bojují proti sobě. Tam je to velmi důležité i třeba kvůli zásobovacím trasám pro ty takzvané umírněné rebely, které Západ podporuje. A tam situace není zdaleka tak jednoznačná, že by vláda ustupovala,“ upozorňuje.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme