Developer bourá historické dílny nádraží Praha-Bubny, Praha 7 je proti a mluví o barbarství

Areál pražského nádraží Bubny se zaplnil velkými stroji. Skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka začala s demolicí zchátralých nádražních budov. V budoucnu by se prostor měl proměnit v kancelářskou a rezidenční čtvrť, novým plánům však mají ustoupit i staré industriální stavby, což řadě lidí vadí. Demolice se nelíbí ani radnici Prahy 7, která ji označuje za barbarství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalé dílny v areálu nádraží Praha-Bubny v Praze 7

Bývalé dílny v areálu nádraží Praha-Bubny v Praze 7 | Foto: Praha, Městská část Praha 7

Nádražní budovy postavené v druhé polovině 19. století se už 15 let nepoužívají a staly se útočištěm pro bezdomovce. Kdysi měly památkovou ochranu, kterou však časem pozbyly. Úřady vydaly příslušný demoliční výměr už před pěti lety.

Městská část Praha 7 je přesvědčená, že i tak by měly být industriální budovy zachovány a mělo by s nimi při dalších plánech počítat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o chystané demolici nádražních budov v Bubnech natočil redaktor Zdeněk Vesecký

„My netvrdíme, že je potřeba to zrestaurovat tak, jak to bylo,“ poznamenal starosta městské části Jan Čižinský z hnutí Praha 7 sobě.

Podle něj by to mohlo být s nádražními budovami podobné jako třeba s holešovickým pivovarem. „Pivovar také nezůstal, jaký byl – prostě bydlí se tam, má to úplně jinou funkci,“ dodal Čižinský.

Jenže podle majitele jsou budovy v havarijním stavu a pro další využití navíc nemají vhodné dispozice. Dnes proto začal s demolicí, která se vyhne jen památkově chráněné budově vodárny a zachráněno bude také vnitřní sloupoví hal.

„Součástí těch rozpadlých ruin jsou chráněné sloupy, které po dohodě s památkáři samozřejmě zachráníme, odevzdáme je památkářům – oni o ně budou odborně pečovat dál,“ řekl mluvčí CPI Property Group Jan Burian.

Developer podle Buriana počítá s tím, že sloupy zakomponuje do budoucího projektu.

„Je to minimálně projev nevzdělanosti, nechci říct barbarství, když někdo může říct, že začne vyjímat sloupy, které mohou být cenné,“ reagoval na prohlášení architekt Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví.

„Stavba, ze které se vyjmou detaily a pak se někde jinde použijí, bude už vždy karikatura,“ dodal.

Necitlivost k hodnotě stavby?

Jakého projektu by mohly být součástí, ještě není jasné. Na podrobnější plánování je ostatně, zdá se, ještě brzy. V oblasti Bubny-Zátory totiž platí stavební uzávěra. Ta se bude podřizovat územnímu plánu, který bude schvalovat zastupitelstvo hlavního města.

Radnice Prahy 7 s postupem firmy nesouhlasí a nechápe ho. „Nevíme o žádném důvodu, proč dílny bořit nyní. Území je ve stavební uzávěře, nic tam mnoho let nevyroste. Bubny přijdou o jedinečnou možnost skloubit staré s novým,“ uvedl starosta Čižinský ve zprávě zveřejněné na webu městské části.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skupina CPI Property Group začala s demolicí zchátralého nádraží Bubny. Hodnotu budov popsal Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví

Podle něj se jedná o necitlivost k hodnotě stavby, která se – než se to předchozímu majiteli podařilo zrušit – těšila statutu kulturní památky.

„Tuto přezíravost k hodnotné stavbě, která by mohla dát budoucí podobě nové čtvrti osobitou tvář a být zároveň výrazem paměti místa, a která dosud nebrání realizaci žádného konkrétního projektu, nemůžeme označit jiným slovem než neúctou k technickému historickému dědictví a barbarstvím srovnatelným se zbořením zimního stadionu na Štvanici,“ doplnil starosta.

Jenže demolici už zřejmě těžko co zastaví. „Byť tedy s nevelkým nadšením nebo s určitým rozčarováním, tak prostě musíme tento fakt vzít na vědomí,“ poznamenal architekt Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

Dnes na místo zamířila těžká technika. Budova starých dílen by podle plánů měla zmizet nejpozději do konce tohoto roku. Pak přijdou na řadu i další nechráněné objekty.

Bývalé nádraží Praha-Bubny | Foto: ČTK

mkp, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme