'Bomber' Skuhravý slaví 50. narozeniny. Kariéru mu komplikovala zranění i alkohol

Byl miláčkem fotbalových fanynek na přelomu 80. a 90. let, později také italských tifosi hlavně v Janově. Jeho opečovávané hřívy se svého času báli brankáři nejen po celé Evropě. Také se ale ocitl na mizině a měl problémy se zákonem. Kdysi populárnímu „Bomberovi" Tomáši Skuhravému je dnes padesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Skuhravý na MS 1990

Tomáš Skuhravý na MS 1990 | Foto: Getty Images

Před dvaceti lety média chválila čerstvého třicátníka Tomáše Skuhravého, jak o den dříve odehrál za národní tým vítězné kvalifikační utkání o postup na Euro 1996 proti Norsku. Nikdo tehdy ještě netušil, že tím v předvečer svých třicátých narozenin předčasně ukončil reprezentační kariéru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bouřlivou kariéru Tomáše Skuhravého připomněl v den útočníkových 50. narozenin reportér ČRo Jan Kaliba

Zanedlouho se k tomu kvůli problémům s kolenem přidala i ta klubová, která skončila neslavně - krátkým angažmá ve Sportingu Lisabon, kde se Skuhravý více než na hřišti prosadil na diskotéce a za volantem. Potom dostal zákaz hrát až do konce sezony.

„Nějaká bouračka se dnes může stát každému a na drahém autě je hned škoda dva tisíce dolarů. Na diskotéce byl skoro celý mančaft. Museli byl vyloučit celý kádr Sportingu,“ hájil své chování Tomáš Skuhravý před lety v pořadu Radiožurnálu O kom se mluví.

Jeho sklony k až nezdravému bohémství ho později dohnaly znovu. Dostal se do finančních problémů, několikrát ho přistihli, jak řídí opilý, a před čtyřmi lety dokonce dostal u soudu podmínku za fingovanou krádež auta.

Tak dopadl jeden z nejlepších útočníků české a československé fotbalové historie, který už v 18 letech svým gólem v dresu Sparty vyřadil v Poháru UEFA Real Madrid a na mistrovství světa 1990 se stal s pěti brankami druhým nejlepším střelcem turnaje.

Nezapomenutelný je hlavně jeho hattrick v osmifinále proti Kostarice. Nejvíce tím dlouhovlasý „Bomber", jak se mu přezdívalo, zaujal pozorovatele FC Janov. Právě v přístavním městě pak svými kousky ohromoval Itálii ještě dalších skoro pět let.

„Na Janov nemůžu zapomenout. Nechal jsem tam půlku svého fotbalového života. Hrozně krásně na něj vzpomínám,“ přiznal se Tomáš Skuhravý k lásce ke městu, kde dnes pracuje s mladými fotbalisty. Mládežnické projekty má také v Kanadě nebo Austrálii a právě dnes slaví světoběžník Tomáš Skuhravý padesátiny.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme