Česká katolická církev je na pomoc uprchlíkům připravena, čeká jen na stanovisko vlády

Papež František vyzval evropské farnosti a náboženská sdružení, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. Řekl to během modlitby na Svatopetrském náměstí. Česká katolická církev je na pomoc připravena, musí ji ale o to požádat vláda nebo ministerstvo vnitra. Čeští biskupové nabídli pomoc vládě ohledně uprchlíků už v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci

Uprchlíci | Zdroj: Reuters

„Pro nás je při každé takové pomocné akci, jež se týká cizích státních příslušníků, kteří procházejí naším územím, směrodatné stanovisko vládních orgánů a Policie ČR. Není možné tyto dvě aktivity odtrhnout,“ vysvětluje římskokatolický kněz a premonstrát Miloslav Fiala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká katolická církev je na pomoc uprchlíkům připravena. Potvrdil to římskokatolický kněz a premonstrát Miloslav Fiala

Farnosti a věřící jsou podle něj na příchod uprchlíků připraveni: „Rovněž je připravena Česká katolická charita. Například brněnská už teď jezdí do Poštorné a pomáhá tam."

Podle Fialy jsou biskupové v neustálém kontaktu s vládními orgány, především s ministerstvem vnitra a školství a dalšími úřady.

„Potom se rozděluje povinnost pomáhat do jednotlivých diecézí a farností. Naše farnosti se už teď připravují, v Praze máme několik výstav o situaci v Sýrii a Iráku. Panely pak budou putovat po dalších farnostech.“

„Dále se hledají peníze, dobrovolníci na výuku češtiny, nákupy a hlídání dětí nebo doprovody na úřady,“ dodává páter Miloslav Fiala.

Připraveni jsou i polští duchovní

K výzvě papeže Františka se připojují i polští duchovní. Oficiálně je ale země podle vlády připravená přijmout jen asi dvě tisícovky běženců.

„Naši krajané našli pohostinnost jak v zemích Evropy, tak v obou Amerikách a v Austrálii. A teď přichází čas na naši pohostinnost,“ připomenul Polákům poznaňský arcibiskup Stanislaw Gądecki.

Ujměte se rodin uprchlíků, vyzval papež evropské farnosti. Vatikán půjde příkladem

Číst článek

Podle průzkumu IBRiS pro list Rzeczpospolita ale veřejnost uprchlíky nechce. Bez jakýchkoli podmínek by je přijalo jen 16 procent Poláků.

Ostatní jedině v případě, že to zaplatí Evropská unie nebo OSN, případně aby brali pouze křesťany. Každý čtvrtý Polák je odmítá v každém případě.

Helena Šulcová, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme