Kvůli cenám mléka protestovali v Bruselu farmáři. EU řeší, jak jim pomoci

Evropští zemědělci obdrží okamžitou pomoc za 500 milionů eur, navrhla Evropská komise. Zejména producenti mléka si totiž stěžují na výrazný pokles výkupních cen, které prý často už ani nepokryjí výrobní náklady. Podle řady unijních zemí ovšem navržená opatření nedostačují. Tisíce farmářů, včetně těch českých, mezitím bouřlivě demonstrovali v ulicích Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Několik tisíc zemědělců protestuje v Bruselu kvůli nízkým výkupním cenám mléka

Několik tisíc zemědělců protestuje v Bruselu kvůli nízkým výkupním cenám mléka | Zdroj: Reuters

Zástupci Evropské komise dorazili na mimořádné jednání s ministry zemědělství s celou řadou návrhů na pomoc zemědělcům.

„Chtějí rozšířit podporu soukromého skladování některých mléčných produktů například o sýry. Chtějí posílit exportní opatření, hledat nové trhy ve třetích zemích,“ přibližuje český ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL a pokračuje:

„Chtějí podpořit propagaci jak pokud jde o spotřebu mléka v Evropské unii, tak také o propagaci našich produktů ve třetích zemích mimo Evropskou unii. Nebo chtějí rozšířit schéma mléka do škol. A pak samozřejmě chtějí podpořit i přímo nějakým mechanismem zemědělce, kteří dnes mají ztráty při výrobě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři zemědělství zemí EU v Bruselu mimořádně jednali o podpoře farmářů. Schůzku přiblížil český zástupce Marian Jurečka z KDU-ČSL

Podle Jurečky ovšem opatření za 500 milionů eur nestačí. Navíc prý ani nezaznělo, na co konkrétně bude přislíbená částka využita, jak budou tyto prostředky přerozděleny mezi jednotlivé členské státy nebo odkud se peníze vezmou.

Ministr Jurečka každopádně věří, že krize je jen přechodná a za rok nebo dva bude mléko pro české zemědělce opět perspektivní komoditou.

„Když se podíváme na demografický růst obyvatel na planetě, tak jsem přesvědčen – a i čísla prognóz do budoucna to říkají, že potřeba mléka poroste. Potřebujeme teď překonat období, kdy se tady potkaly ruské sankce a ukončení mléčných kvót,“ upozorňuje.

Několik tisíc zemědělců protestuje v Bruselu kvůli nízkým výkupním cenám mléka | Foto: Reuters

Před budovu Rady Evropské unie, kde ministři zemědělství jednali, i před sídlo Evropské komise dnes dorazilo na 5000 rozhněvaných zemědělců z různých členských zemí.

V ulicích se rozhořely balíky slámy i pneumatiky a demonstranti se pokoušeli pomocí traktorů, kterých si údajně přivezli necelých 400, prorazit policejní zátarasy. Potyčky si nakonec vyžádaly zranění tří policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Několik tisíc zemědělců protestuje v Bruselu kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Situaci sleduje zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Uzavřeny musely být dvě stanice metra. Zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska ovšem upozorňuje, že Belgičané už jsou na podobné protesty zemědělců zvyklí.

Farmáři si stěžují na ruský zákaz dovozu mléčných výrobků ze Západu, zrušení unijních kvót na mléko nebo pokles poptávky v Číně, v důsledku čehož je teď na světových trzích mléka nadbytek, a jeho výkupní ceny se tak výrazně snížily.

„Pokles výkupních cen je dramatický,“ všímá si rakouský ministr zemědělství Andrä Rupprechter. Zemědělcům se prý vůbec nediví, že proti tomu protestují.

Už dva roky ve ztrátě

Ministři a Evropská komise uznávají, že ruské embargo zemědělce zasáhlo znenadání, a proto mají nárok na kompenzaci. Unie ale odmítá uvažovat o opětovném zavedení kvót na produkci mléka.

Čeští farmáři jsou kvůli levnému mléku už téměř dva roky ve ztrátě. Agrární komora odhaduje, že jen od začátku letošního roku přišli o tři až čtyři miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Belgii jsou na bouřlivé protesty zemědělců zvyklí, upozorňuje zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Za férovou výkupní cenu mléka je obecně považováno 30 eurocentů za litr. Podle Agrární komory se teď ale částka pohybuje mezi 24 a 25 eurocenty za litr.

To je zhruba 6,5 koruny. Aby se ale českým farmářům výroba vyplatila, musela by částka přesáhnout výrobní náklady, což je přes 8 korun za litr. A například pobaltské země jsou na tom ještě mnohem hůř.

Ministr Jurečka vidí jako možné řešení intervenční nákup mléka: „Mechanismus, který umožní, pokud se cena mléka sníží výkupně na určitou hodnotu, tak v ten okamžik je možno v rámci Evropské unie odkoupit některé přebytky z trhu, například sušené mléko nebo máslo.“

Několik tisíc zemědělců protestuje v Bruselu kvůli nízkým výkupním cenám mléka | Foto: Reuters

„A tady toto množství třeba rok nebo rok a půl skladovat a v okamžiku, kdy se ukáže, že trh zareagoval a cena se například zvýšila, tak se tyto přebytky můžou uvolnit,“ přibližuje ministr.

„Jdou zde podpory, které zemědělci dostanou vyplaceny na konci tohoto roku. Připravujeme i národní dotační titul, který je zaměřen na kvalitu nebo na lepší podmínky zvířat chovaných u zemědělců, kde očekáváme, že bychom mohli dát finanční prostředky až do úrovně jedné miliardy korun,“ dodává Jurečka.

Agrární komora ale zároveň požaduje po ministru například finanční pomoc nebo nový dotační program. Zástupci zemědělců zatím odmítají komentovat, jestli v případě neshody přikročí k nátlakovým akcím.

„Nechci teď vyhrožovat ani demonstracemi, ani ničím. Dohodli jsme se, že se na konci září sejdeme, řekneme si, co ministerstvo zemědělství udělá pro zemědělce, a pak se po poradě s kolegy rozhodneme, jak dál,“ říká prezident Agrární komory Miroslav Toman.

Ceny mléka v ČR ve srovnání se zeměmi EU | Foto: ČTK

ČRo, Ondřej Houska, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme