Británie přijme během pěti let 20 tisíc syrských uprchlíků, oznámil Cameron

Velká Británie přijme 20 tisíc syrských běženců. V Dolní sněmovně to oznámil premiér David Cameron s tím, že jde o počet uprchlíků v horizontu pěti let. Azyl dostanou převážně lidé, kteří v současnosti žijí v uprchlických táborech u syrských hranic, tedy v Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Náklady na přesídlení syrských uprchlíků do Spojeného království během prvního roku půjdou z rozpočtu na rozvojovou pomoc. Syřané pak v Británii dostanou pětiletá humanitární víza. Prioritou pro přesídlení budou podle Davida Camerona hlavně děti, zejména sirotci.

Cameron během krátkého vystoupení zdůraznil, že Británie už navzdory kritice ukázala hodně soucitu, a že je připravena nadále nejenom přijímat uprchlíky, ale i navyšovat humanitární pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský premiér David Cameron oznámil, že jeho země v příštích pěti letech přijme 20 tisíc syrských běženců. Další podrobnosti má zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Připomněl, že téměř 5 tisíc Syřanů dostalo v Británii azyl od roku 2011, od loňského do letošního června jich 2250 požádalo o azyl.

Britská vláda se donedávna k přijímání uprchlíků stavěla skepticky. Cameron tvrdil, že to uprchlickou krizi v Evropě nevyřeší. Ministerský předseda ale podlehl tlaku médií a veřejnosti, který se zvedl po zveřejnění snímků utopeného syrského chlapce.

První skotská ministryně Nicola Sturgeonová před několika dny premiéra vyzvala, aby okamžitě jednal s tím, že ona sama je připravena ubytovat u sebe doma syrské běžence, pokud to bude zapotřebí.

Podobné nabídky v posledních dnech přišly i od britských domácností. Různým charitativním organizacím se jich přihlásily přes dvě tisícovky.

Zdroje z okolí premiéra prozradily, že za změnou postoje ministerského předsedy je třeba hledat jeho choť Samanthu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme