Českem od středy projede další konvoj americké armády, ukázky techniky se neplánují

Českou republikou od středy do pondělí projede další konvoj americké armády. Vojáci se přesunou z Německa na cvičení NATO do Maďarska. Pojedou po trase Rozvadov, Praha, Brno, Vyškov a Lanžhot. Ve Vyškově přenocují. Ukázky vojenské techniky pro veřejnost nejsou v plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část amerického vojenského konvoje, která směřuje z Vyškova po D1 do Prahy

Část amerického vojenského konvoje, která směřuje z Vyškova po D1 do Prahy | Foto: Michal Malý

Z Německa se na cvičení NATO do Maďarska přesune zhruba 550 vojáků se 150 vozidly. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) o průjezdu konvoje předem informoval vládu.

„Konvoj je relativně velký, je rozdělen do tří etap, vždycky po dvou dnech. A protože to nelze udělat jinak než s dost podstatným využitím dálnice D1, tak jsem nechtěl, aby to bylo předmětem nějakých stížností nebo nedorozumění,“ uvedl.

Provoz na silnicích v Česku by konvoj podle něj blokovat neměl. Vojáci s auty pojedou rozděleni do více kolon.

„Trasa je připravená, jsou to profesionálové. Vozidla budou postupovat po hodinových intervalech. Nikdy nebude mít kolona víc než 25 strykerů, tedy kolových obrněných vozidel. Navíc náklady vůbec nejsou vysoké, naprostou většinu hradí Spojené státy a nás to přijde na necelý půlmilion,“ vysvětlil ministr.

Iniciativa Ne základnám chystá na zítra proti konvoji demonstraci. Stropnický ale komplikace při průjezdu vojáků neočekává. Na konvoj dohlédne Vojenská policie spolu s Policií České republiky.

Českem podobný americký konvoj projel na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při samotném průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli.

Harmonogram přejezdu amerického vojenského konvoje | Foto: ČTK

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme