Británie zaútočila bezpilotním letounem v Sýrii. Zabil dva bojovníky IS

Britský bezpilotní letoun zabil dva bojovníky Islámského státu původem ze Spojeného království. V parlamentu to oznámil premiér David Cameron s tím, že šlo o akt sebeobrany. Islamisté prý totiž chystali teroristické útoky na britské půdě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký bezpilotní letoun RQ-4

Americký bezpilotní letoun RQ-4 | Foto: U.S. Air Force

Rijád Chán z velšského Cardiffu a Ruhul Amin ze skotského Aberdeenu zemřeli spolu s dalším členem takzvaného Islámského státu při vzdušném útoku v syrském městě Rakka.

Podle premiéra Camerona plánovali barbarské atentáty ve Spojeném království a dalších zemích.

Cameron uvedl, že pečlivě naplánovaný útok s pomocí bezpilotního letounu byl aktem sebeobrany. Likvidace nebezpečného radikála tímto způsobem prý byla jedinou dostupnou variantou.

Ministerský předseda tvrdí, že šlo o legální útok, který posvětil britský nejvyšší státní zástupce. Podle některých nevládních organizací jde ale o nebezpečný precedens, jehož právní výklad není jednoznačný.

Podle Downing Street je Británie připravená podniknout další cílené útoky na jednotlivé militantní islamisty, ať už v Sýrii, nebo například v Libyi.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme