Nezaměstnanost v Česku klesla v srpnu na 6,2 procenta

Nezaměstnanost v České republice klesla v srpnu na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci. Úřady práce evidovaly 450 666 lidí bez práce. Opět se zvýšil počet volných pracovních míst, kterých bylo nejvíc od prosince 2008. Analytici odhadovali stagnaci nezaměstnanosti na červencové úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Před rokem v srpnu míra nezaměstnanosti činila 7,4 procenta a počet lidí bez práce od té doby klesl o 84 559. Oproti minulému měsíci ubylo 5675 nezaměstnaných.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v srpnu 434 497 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet lidí bez práce v ČR klesá. Diskutovali o tom viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a místopředseda ČMKOS Vít Samek

Volných pracovních míst v srpnu přibylo na 103 768. Bylo to o 49 044 víc než před rokem, oproti červenci se počet míst zvýšil o 5713.

Na jedno volné pracovní místo tak v současné době připadá 4,3 uchazeče. Nejvíce lidí, víc než 17, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Chomutov. Na opačné straně pořadí skončilo Prachaticko s 1,2 zájemce na jedno místo a Domažlicko s 1,5 uchazeče.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 60 okresů, naopak nárůst podílu lidí bez práce hlásí šest regionů.

Vůbec největší nezaměstnanost mezi okresy byla na konci srpna nadále na Mostecku, kde činila 11,7 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti měla opět Praha-východ s 2,8 procenta.

Řada firem má problém najít pracovníky

Řada českých firem hlásí, že má problém najít vhodné lidi pro vybrané pozice. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara se tak zaměstnavatelé dostávají do situace, v níž byli i před rokem 2008.

„To znamená, česká ekonomika naráží kromě jiného na problém, kdy se jí nedostává nízkokvalifikované pracovní síly, kterou český průmysl nutně potřebuje, ale zároveň se jí nedostává ani vysocekvalifikované pracovní síly, kterou česká ekonomika potřebuje pro svou modernizaci a další růst,“ upozornil Špicar ve vysílání Radiožurnálu.

„Vyřešit tuto situaci bude velmi složité, protože to bude vyžadovat skutečně velmi hluboké strukturální změny,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem firem nabírat nové zaměstnance mírně polevuje. Důvody vysvětlila Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup pro ČR a SR

Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Víta Samka bude zapotřebí změn ve vzdělávání, aby školy více dbaly na propojení s praxí, a nutné bude změnit i přístup k rekvalifikacím.

„Jestliže dneska víme, že je 100 tisíc volných pracovních míst, tak je třeba identifikovat, jaké pracovní pozice to jsou a připravovat lidi pro tyto pracovní pozice, ve spolupráci se zaměstnavateli,“ řekl Samek Radiožurnálu.

„To samozřejmě souvisí i s mobilitou zaměstnanců, čili je třeba poskytnout příspěvky na dojíždění a tak dále, aby lidé mohli jet tam, kde ta práce je,“ doplnil.

ČTK, Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme