Štěpení v Jakuze vyvolává v Japonsku obavy z opakování války gangů

Gang Jamaguči-gumi, největší organizace japonské mafie Jakuza, se rozštěpil. O víkendu ho opustilo několik tisíc členů, kteří si založili vlastní organizaci. Japonské úřady se teď obávají opakování krvavé války gangů, jaká se odehrála před 30 lety. Ta si tehdy vyžádala život 25 lidí, desítky zraněných a vedla k zatčení několika stovek členů Jakuzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonské tetování jakuzy

Japonské tetování jakuzy | Foto: Jeff Laitila, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

Jamaguči-gumi opustilo několik tisíc lidí, kteří byli předtím vyloučeni za nedostatek loajality k vůdci gangu.

Nelíbily se jim plány Šinobu Tsukasy, který chtěl rozšířit působnost gangu ze západního Japonska i dál na východ a přesunout centrum z města Kóbe do Nagoji.

Vyloučení členové o víkendu založili vlastní organizaci, která by se měla jmenovat Kóbe Jamaguči-gumi a měla by mít zhruba tři tisíce členů.

Policie teď hlídkuje kolem kanceláří této organizace a snaží se zjistit, kdo patří mezi ty, kdo přešli, aby zabránila krvavému vyřizování účtů.

Celá Jakuza má sedítky tisíc aktivních členů. Je to mafie, jejíž tradice sahají až do 17. století. Peníze vydělává hlavně pašováním drog a úvěrovými podvody, ale jejími zdroji jsou i gambling, prostituce či vydírání. Pro členy mafie je typické masivní tetování často po celém těle. Neloajalita nebo nesprávné jednání se trestá useknutím prstu.

Jamaguči-gumi je jednoznačně nejvýznamnější organizací Jakuzy. Její těžiště je na západě země v Kóbe, ale působí prakticky po celém Japonsku, ve 44 z 47 japonských prefektur.

Vznikla v roce 1915 a sté výročí chtěla oslavit sblížením některých hlavních gangsterských klanů.

V čele je Šinobu Tsukasa, třiasedmdesátiletý gangster, který v minulosti odseděl 13 let za to, že v 70. letech zabil samurajským mečem svého soka.

Obrat organizace se odhaduje na 80 miliard dolarů, což jsou v přepočtu těžko představitelné dva biliony korun. To je skoro desetkrát víc, než je odhadovaný obrat druhé největší mafiánské organizace na světě.

K Jakuze se celkem hlásí desítky tisíc lidí. Podle některých zdrojů je aktivních členů 60 tisíc, jiné však uvádějí i víc než 100 tisíc. Přestože aktivity mafie jako takové jsou kriminální, organizace funguje legálně – má legální kanceláře a dokonce členské karty.

Policie v minulosti Jakuzu tiše tolerovala, pokud mafiáni příliš nezasahovali do života lidí mimo gangy. V posledních desetiletích však proti ní výrazně zasahuje a postupně omezuje její vliv.

Mafiánští vůdci se hájí, že jejich organizace ve skutečnosti snižují kriminalitu a mnohým mladým Japoncům ve skutečnosti vštěpila tradiční morální kodex.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme