Dobrovolníci pomáhají vybírat na Světlušku. Do ulic vyrazily i známé osobnosti

Se získáváním peněz na pomoc nevidomým a zrakově postiženým pomáhaly i známé osobnosti. Do prodeje náramků, přívěsků nebo tykadel pro Světlušku se dnes zapojily třeba rozhlasová moderátorka Lucie Výborná, televizní komentátor Robert Záruba nebo meteoroložka Alena Zárybnická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční běh pro Světlušku Brno 2015

Noční běh pro Světlušku Brno 2015 | Foto: Igor Zehl

„Nejdůležitější je úsměv. Viděli jsme tady nějaké kluky ze sbírky, dobrovolníky, a oni tak stáli a vlastně nevěděli, co mají dělat. Myslím si, že je nejdůležitější za těmi lidmi jít, oslovit je a být veselý,“ popsala svou taktiku Lucie Výborná.

Na pražském Andělu v roli dobrovolníků pomáhala ve dvojici s dcerou Vanessou. „Moc se mi líbí prodávat tyto věci, protože je to pro dobrou věc a těší mě to,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokračuje sbírka Světluška. Jak si vedla při prodeji tykadel moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná a další známé osobnosti, řekla Eva Rajlichová

Sbírkové předměty Světlušky nabízela lidem i moderátorka Dvojky Marie Retková.

„Paní Retková je pohodový parťák. Nikam nespěchá, nikoho nikam netlačí a hlavně se usmívá. To je strašně krásné, protože není nic hezčího než pracovat s někým, kdo má stále úsměv na tváři,“ pochválila spolupráci s ní nevidomá Alena Schutová.

Kromě známých osobností pomáhá se sbírkou i přes 7000 dobrovolníků. Dvojice s kasičkami ve tvaru lucerny mohou lidé až do pátku potkat po celém Česku.

Kdo by se nechtěl spoléhat na náhodu, může si je vyhledat třeba v mobilním telefonu nebo na webu.

Nová aplikace na stránkách svitis.cz má podobu mapy České republiky, na níž se jako světelné body zobrazují hlídky dobrovolníků.

„Každá pokladnička má své číslo, tak to jsem tam zadala, potom heslo a od té doby jakoby svítím a ti lidé si mě můžou najít,“ vysvětluje dobrovolnice z jedné z ostravských hlídek.

Dobrovolníci v kostýmech s tykadly a krovkami vybírají peníze tento týden od pondělí do pátku, ale lidé mohou přispět i prostřednictvím dárcovské SMS nebo na účet, a to po celý rok (podrobnosti lze najít na webu Světlušky zde).

Výtěžek sbírky pro Světlušku, kterou organizuje Nadační fond Českého rozhlasu, je určený na pomoc nevidomým či zrakově postiženým. Může posloužit třeba na výcvik vodicích psů, speciální pomůcky, studijní stipendia nebo osobní asistenty.

O peníze se mohou hlásit zrakově postižení jednotlivci, ale i neziskové organizace. Žádosti posuzuje odborná komise.

„Je to opravdu kolektivní orgán, který musí opravdu vyargumentovat, komu ty peníze přísluší, a komu ne,“ poznamenal ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

Světlušky září od 7. - 11. září

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme