Trendem posledních let je bydlení ve vlastním domě. Lidé chtějí zahradu a více soukromí

8. září 2015

Vlastní zahrádka, možnost venkovního grilování s přáteli, pěstování ovoce a zeleniny - to jsou důvody, proč mnohé lidi láká čím dál víc bydlení v domě. K tomu se přidává i fakt, že po splacení hypotéky bývají náklady na bydlení v domě často nižší než ve srovnatelně velikém bytě.

Manželé Josef a Táňa měli veliký byt a přesto se raději přestěhovali do domku se zahradou. I když je jejich domek na metry čtvereční menší než původní byt, rozlehlá zahrada jim to vynahradí. Posezení s přáteli u ohně nebo u grilu, pěstování bylinek, ovocných stromů a zeleniny. Nadšené děti, které se venku honí s kocourem, řádí v bazénu nebo hopsají na trampolíně.

S nápadem stavět dům přišel pan Josef. Měl přehled o volných stavebních pozemcích v obci, a proto ho požádali přátelé o radu. Doporučil jim konkrétní lokalitu - a jeden pozemek tam zůstal volný.

„Hele, co kdybychom také stavěli,“ zazněla osudová věta. Paní Táňa chvíli přemýšlela, ale vzhledem k tomu, že si přála pro děti zahrádku, její váhání netrvalo dlouho.

00950493.jpeg

Manželé svého rozhodnutí nelitují. Zahradu milují a v domě jsou spokojení. S odstupem by udělali jen drobné změny: paní Táňa by raději koupila už hotový dům, znovu by se jí stavět nechtělo, pan Josef by do stavby šel, ale jak říká: „Kdybych to měl podstoupit znova, já bych do té stavby šel, ale tentokrát do dřevostavby.“

Ne každý touží po vlastním domě. „Já mám svůj byt ráda,“ říká paní Lenka a pokračuje: „Je na perfektním místě, vyhovuje mi, že je to blízko do města, v našem domě je jen pět bytů. U bytu mám zahradu, na kterou mám přístup.“

Paní Lenka nechce mít starosti spjaté s údržbou domu, proto jí bydlení v bytovém domě, kdy se o provozní věci stará někdo jiný, vyhovuje.

I když je paní Lenka v bytě nadmíru spokojená a změnu bydlení neplánuje, připouští, že kdyby se naskytla opravdu mimořádná příležitost, možná by přestěhování do domu ještě zvážila. V takovém případě by za nejdůležitější považovala umístění domu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio