CzechTrade za pololetí zprostředkoval českým firmám zakázky za víc než půl miliardy

Státní agentura na podporu obchodu CzechTrade za první pololetí letošního roku zprostředkovala v zahraničí zakázky celkem pro 680 českých vývozců. Hodnota kontraktů je více než půl miliardy korun. Početně nejvíce obchodů se CzechTradu podařilo sjednat v Německu, stále větší zájem o české výrobky je však i mimo Evropskou unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Třeba v Kazachstánu se agentuře podařilo sjednat dodávky technologií pro pekárny a supermarkety v hodnotě 51 milionů korun.

Podle generálního ředitele agentury CzechTrade Radomila Doležala významně rostou i obchody s Čínou.

„Teď se tam rozjel dobře prodej dortů Marlenka. Z těch dalších úspěchů zmíním třeba hudební nástroje – žesťové nástroje, jsou tam lustry – Preciosa,“ vypočítal Doležal. Třeba v Austrálii byl zase zájem o Novopacké pivo nebo české kontejnery.

Agentura má zahraniční kanceláře ve více než čtyřech desítkách zemí. Pomoci může českým podnikům například i v Indonésii, Thajsku, Mexiku nebo na Ukrajině.

Nově se chce zaměřit na Írán – na začátku příštího roku by měla vzniknout nová pobočka v Teheránu. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD se na tamním trhu otevírají dveře hlavně pro české strojírenství.

„Írán je pořád poměrně citlivou záležitostí. Je to velmi perspektivní trh, byť tam to samozřejmě taky závisí na politických a řekněme i geopolitických záležitostech, které jsou trošku mimo naši kontrolu. Ale je tam nepochybně velký prostor pro export především strojírenského zboží,“ podotkl Mládek. A možnosti jsou třeba i pro automobilky.

CzechTrade | Foto: www.czechtrade.cz

Jen loni Česko do Íránů vyvezlo zboží v hodnotě 564 milionů korun. V současnosti tam podniká jen několik menších firem, hlavně ve sklářství nebo farmacii.

Kromě pobočky v Teheránu chce CzechTrade ještě letos otevřít i kancelář v Singapuru a v jižní Indii.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme