Polská církev uprchlíkům pomůže, čeká na vládu. Slováci zatím hledají způsoby

Katolická církev v různých zemích nemá jasnou odpověď na poslední výzvu papeže Františka. Ten přišel s tím, aby každá katolická farnost nebo klášter v celé Evropě přijaly jednu uprchlickou rodinu. Třeba v Polsku má pomoc běžencům koordinovat charita. Záleží ale na vládě. Na Slovensku biskupové zatím konkrétní nabídku ubytování uprchlíkům nedali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci svým příchodem připomínají válku, před kterou utíkají. A čím jich je víc, tím je větší také obava ze vzdálené války

Uprchlíci svým příchodem připomínají válku, před kterou utíkají. A čím jich je víc, tím je větší také obava ze vzdálené války | Foto: Britta Pedersen | Zdroj: ČTK

„Výzva Svatého otce zaznívá v duchu evangelia. Katolická církev na Slovensku se samozřejmě bude snažit pomoct každému, kdo se kvůli válce anebo hladu ocitne v nouzi,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Konference biskupů Slovenska Martin Kramara.

Podle něj biskupové teprve budou hledat způsoby, jak uprchlíkům při integraci do společnosti pomoct. „Uděláme, co bude v našich silách,“ dodal.

Slovensko je k přijímání uprchlíků zatím dost zdrženlivé. Premiér Robert Fico nedávno zopakoval, že Bratislava odmítne jakýkoli systém rozdělení běženců mezi státy Evropské unie, který bude povinný. Vyjádřil se v tom smyslu, že Slovensko uprchlíky přijímat nemůže, protože neumí integrovat ani Romy.

Poláci čekají na vládu

Silný vliv má katolická církev i v Polsku, které má zatím k přijímání uprchlíků také poměrně rezervovaný postoj. Polská biskupská konference dnes navzdory těmto náladám potvrdila, že uprchlíkům pomůže. Ubytování běženců má mít na starosti a koordinovat Polská katolická charita, která má síť tisíců organizací v jednotlivých farnostech.

Pomáhala už uprchlíkům z ukrajinského Donbasu a kapacity jsou velké. Kdyby měli Poláci přijmout jednu rodinu do farnosti, kláštera nebo svatyně, bylo by to asi 11 tisíc rodin – tedy desetitisíce jedinců.

Poslední slovo bude mít až polská vláda, stejně jako třeba v České republice. Kabinet premiérky Ewy Kopaczové je zatím ochotný přijmout maximálně 2000 běženců. Podle návrhu EU by jich ale mělo být nakonec přes 9200.

Vít Pohanka, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme