Lidé se obávají, že v Břeclavi bude trvalý tábor pro běžence

Někteří obyvatelé Břeclavi se obávají, že se ze stanového tábora pro uprchlíky v Poštorné stane trvalé centrum pro běžence. Podle původních informací mělo být zařízení v provozu do října, nyní žádá vnitro ministerstvo spravedlnosti o převod plochy a jedné vězeňské budovy do svého majetku s tím, že by stany časem mohly nahradit kontejnery. Vedení radnice ani obyvatelům Břeclavi se záměr nelíbí. Sešli se kvůli tomu se zástupci ministerstva vnitra i cizinecké policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Břeclavi se obávají, že tábor pro uprchlíky v Poštorné bude trvalý. Diskutovali o tom se zástupci policie, ministerstva vnitra i města

Obyvatelé Břeclavi se obávají, že tábor pro uprchlíky v Poštorné bude trvalý. Diskutovali o tom se zástupci policie, ministerstva vnitra i města | Zdroj: ČTK

Setkání v břeclavském kině se zúčastnilo asi 350 lidí. „Jasně je mezi mnoha občany cítit, že si tábor v Poštorné nepřejí," řekl starosta Břeclavi z občanského sdružení Pro Region Pavel Dominik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání obyvatel Břeclavi se zástupci města, ministerstva vnitra a cizinecké policie mluvil starosta Břeclavi Pavel Dominik

„Já si úplně nemyslím, že se podařilo obavy rozptýlit, ale musím říct, že jsem s průběhem dnešního jednání spokojený. Jednak přišli lidé z Břeclavi v hojném počtu a dali najevo, že nás ty věci nenechávají chladnými,“ uvedl Dominik.

„Na druhé straně musím kvitovat, že zástupci ministerstva vnitra byli velmi dobře připraveni a myslím si, že nám mnohé otázky, které jim byly kladeny, zodpověděli,“ dodal.

Náměstek ministra vnitra Jiří Nováček sice mluvil s lidmi o migrační politice státu, ale neuvedl, jak dlouho bude tábor v provozu. Mělo by jít o záchytné zařízení, jež bude uvedeno do provozu jen za situace, že přílivová vlna uprchlíků do České republiky zesílí.

Po ověření totožnosti budou migranti vyhoštěni, nebo převezeni do dalšího uprchlického zařízení. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) zdůraznil, že by ministerstvo vnitra s vládou mohlo hledat i jiné možnosti a místa, jak a kde budovat zařízení pro běžence.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondráček, náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel cizinecké policie Milan Majer a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na schůzce s obyvateli Břeclavi kvůli táboru v Poštorné | Foto: ČTK

„Spíše bych využil vojenská zařízení," uvedl Hašek s tím, že na jižní Moravě může být k těmto účelům vhodnější například rozlehlý výcvikový prostor ve Vyškově, kde by byli běženci odděleni od obyvatel.

Podle starosty Břeclavi dotazů na zástupce ministerstva vnitra padaly desítky. „Řešila se lokalita Poštorná. Nicméně poměrně intenzivně se občané ptali i na obecné principy migrační vlny, krize. Obávají se o budoucnost, neví, co nás čeká,“ popsal schůzku Dominik.

Ten také uvedl, že obyvatelům nejde ani tak o to, jestli budou uprchlíci v zařízení dva dny nebo dva měsíce. Znepokojuje je sama existence zařízení.

„Hodně padaly otázky na věci bezpečnostního charakteru, na ostrahu tábora, na režim, který tam bude panovat. Myslím, že obyvatele Břeclavi zajímá především to, aby případný život uprchlíků v táboře neměl vliv na běžný život a chod Břeclavi,“ uvedl starosta.

Lidé chtěli po policii také ujištění, že areál v Poštorné bude dobře střežen. „Vždyť i já ve svých 62 letech bych tam teď ten plot bez potíží přeskočil," řekl jeden z diskutujících.

Nepřetržité policejní hlídky

Podle Haška policie slíbila, že pokud bude Poštorná uvedena do provozu, budou ji nepřetržitě hlídat desítky policistů zvenčí i zevnitř. Obyvatelé zároveň chtějí, aby byl dohled policie důslednější i na břeclavském nádraží.

Od minulého pondělí tam dorazily ve vlacích ze Slovenska a Rakouska tři skupiny běženců. Nejprve jich v noci na úterý přijelo 214, ve čtvrtek 66 a v sobotu dalších 33. Většinou šlo o Syřany. Mnozí byli po vyřízení formalit propuštěni a pokračovali do Německa.

Břeclavská radnice zatím vyčíslila náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti ve městě v souvislosti s běženci na 25 tisíc korun. Zástupci vnitra přislíbili městu finanční kompenzaci.

Starosta Břeclavi Pavel Dominik se domnívá, že atmosféra a nervozita pramení především z toho, že lidé o věci nemají přesné informace: „Myslím si, že dnešní setkání mnohým účastníkům obzory rozšířilo a doplnilo, v tom spatřuju hlavní smysl setkání.“

Zhruba s 300 obyvateli Břeclavi diskutovali také starosta Břeclavi Pavel Dominik a krajský policejní ředitel Leoš Tržil | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme