Úsvit bude spolupracovat s Blokem proti islámu, půjdou společně do voleb

Opoziční strana Úsvit - Národní koalice ohlásila spolupráci s iniciativou Blok proti islámu, který se ostře vymezuje proti imigrantům a muslimům samotným. Sestavit chtějí společné kandidátky do krajských, senátních i sněmovních voleb. Novinářům to dnes řekli předseda Úsvitu Miroslav Lidinský a představitel bloku Martin Konvička, který má být takzvaným superlídrem formace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Konvička (archivní foto)

Martin Konvička (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se hlavně o téma jako takové, a to je nelegální imigrace do Evropy. To se dnes hodně týká i České republiky, takže chceme spolupracovat i v rámci legislativních názorů, které zajistí větší bezpečnost občanů České republiky,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch.

Podle něj agendou nebude posilování strachu z uprchlíků, ale reakce na realitu. Odmítá třeba i to, že by formace prosazovala, na základě filozofie Bloku proti islámu, zákaz tohoto náboženství jako takového.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda klubu hnutí Úsvit M. Černoch a šéf Bloku proti islámu M. Konvička mluvili o spojení do voleb. Doplnil je komentátor ČRo R. Kubičko

„Je to společný boj proti radikálnímu islámu, proti radikálním skupinám, není to myšleno plošně,“ uvedl Černoch.

Na tiskové konferenci ke spojení Úsvitu a Bloku proti islámu zaznělo, že hlavním cílem formace má být zajištění bezpečnosti Česka a ochrana hranic. Podle předsedy Úsvitu Miroslava Lidinského pak úspěch ve volbách.

Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička také počítá s tím, že jeho spolek bude moct čerpat peníze z rozpočtu Úsvitu.

„Na kandidátkách do krajských voleb bude nějaké zastoupení kandidátů dodaných Blokem proti islámu. Úsvit bude na oplátku už před nejbližšími volbami prosazovat ve sněmovně naše návrhy. Jsou tady finance Úsvitu, část z nich je nám k dispozici,“ řekl Konvička.

Společný program by měl být podle informací z tiskové konference představen v prosinci. Úsvit ale zdůrazňuje, že nerezignuje na svůj původní program pro sněmovní volby, kdy kladl důraz například na prosazení prvků přímé demokracie a odvolatelnosti politiků.

V budoucích volbách chtějí Úsvit a Blok proti islámu stavět společné kandidátky.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme