Do Česka přijela první část amerického vojenského konvoje. Míří na cvičení do Maďarska

Českem projíždějí první vojáci z očekávaného amerického konvoje. Předsunutý tým dopoledne přejel hraniční přechod Rozvadov a teď míří z Plzeňska směrem na pražskou Ruzyň. Takzvanou Dunajskou jízdu pojede celkem 150 vozidel a 550 vojáků, do Česka dorazí o víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Česka přijela první část amerického vojenského konvoje

Do Česka přijela první část amerického vojenského konvoje | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Prvních 11 vozidel včetně obrněných transportérů přejelo hranice u Rozvadova přesně v 10 hodin, jak bylo naplánováno. Místy jedou až stokilometrovou rychlostí, provoz tak nijak nebrzdí.

V Praze by se měli američtí vojáci potkat s generálním tajemníkem NATO a českými politiky. Zájem o americké vojáky je zatím minimální. Až na novináře a pár jednotlivců na mostech s fotoaparáty jejich průjezd nikdo nesledoval.

Druhý konvoj v roce

Když projížděli američtí vojáci Českem na jaře, měli více příznivců než odpůrců. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO nečeká problémy ani teď.

„Trasa je připravená, jsou to profesionálové. Vozidla budou postupovat po hodinových intervalech. Nikdy nebude mít kolona víc než zhruba 25 strykerů, tedy kolových obrněných vozidel. Navíc náklady vůbec nejsou vysoké, naprostou většinu hradí Spojené státy a nás to přijde na necelý půlmilion,“ přiblížil ministr.

První část konvoje projede Českem dnes a ve čtvrtek. Připraví trasu, po které se pak v neděli a v pondělí přesune hlavní část konvoje.

Trasa vede přes Rozvadov, Prahu, Bernartice a Brno do Vyškova. Tam pak vojáci přenocují. Další den zamíří do Lanžhotu na slovenských hranicích.

„Trasa přesunu je převážně po dálnicích a rychlostních silnicích,“ dodal Jan Šulc z Generálního štábu Armády České republiky. Celý konvoj bude na trase z Rozvadova do Lanžhotu hlídat policie.

Tentokrát bez předvádění techniky

Američané tentokrát nebudou veřejnosti ukazovat vojenskou techniku. Zpět do Německa by se měli vojáci vracet na přelomu září a října.

Na jaře průjezd konvoje ostře kritizovala například opoziční KSČM, teď prý zásadní výhrady nemá.

„Pokud se nebude opakovat situace, jako byla na jaře s tou spanilou jízdou amerických vojáků, kteří spíš demonstrovali sílu a odhodlání a podle našeho názoru zbytečně přilévali olej do ohně, tak s tímto problém nemáme,“ uvedl poslanec Alexander Černý.

Harmonogram přejezdu amerického vojenského konvoje | Foto: ČTK

Jana Čermáková, Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme