Vláda znovu projedná rozpočet na příští rok. Počítá se s vyššími výdaji i příjmy

Vláda se dnes vrátí k návrhu státního rozpočtu na příští rok, který naposledy projednávala v červnu. Počítá se schodkem 70 miliard korun. Během léta ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO mluvil o penězích s jednotlivými ministry a většině z nich rozpočet ještě navýšil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Výdaje vzrostly ve srovnání s červnovým návrhem o 16 miliard korun. Nejvíc si polepšilo ministerstvo průmyslu a obchodu, a to téměř o šest miliard.

Přidáno dostal i resort obrany a vnitra. Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD to ale nestačí. Chce dalších 800 milionů korun.

„Jsou to většinou projekty v rámci IT, v rámci eGovernmentu. Jsou potřebné, mají se udržovat a slouží českým občanům,“ vysvětluje.

Ministr Babiš už ale další větší částky uvolnit nechce. Přidá ještě školství a kultuře, to má ale být jen v řádu desítek milionů korun. Šéf vnitra tak se svým požadavkem zřejmě neuspěje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda znovu projedná návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 70 miliard korun

„Panu Chovancovi jsme navýšili rozpočet skoro o čtyři miliardy. Myslím si, že peněz dostal víc než dost,“ říká Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD by chtěl finančně přilepšit také krajům.

„Pokud ještě někde vidím otevřené otázky, tak se týkají dopravní infrastruktury. Letos se velmi dobře povedl program rekonstrukcí silnic druhé a třetí kategorie. Silnice v regionech jsou zkrátka dlouho zanedbávané, protože kraje na ně neměly peníze,“ vysvětluje. Podle Babiše si ale kraje rozdělí víc peněž z výběru daní, přidat jim proto nechce.

Ministerstvo financí plánuje nejen vyšší výdaje, ale i příjmy. Na daních by stát mohl odhadem vybrat o téměř 10 miliard korun víc. Andrej Babiš proto počítá s tím, že se navržený 70miliardový schodek rozpočtu podaří udržet. Letošní schválený schodek je stomiliardový.

Opozice: Vláda příliš plýtvá

S Babišovými plány souhlasí prezident Miloš Zeman, který na dnešní jednání vlády také dorazí. Dlouhodobě podporuje růst investic a spokojený je i s navrženým schodkem.

„Pan prezident jednal s ministrem financí v Lánech o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Pan prezident vyslovil jasnou a plnou podporu tomuto návrhu,“ potvrzuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Návrh státního rozpočtu na příští rok vláda ještě projedná se zástupci odborů a zaměstnavatelů a teprve pak ho definitivně uzavře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda se po prázdninách vrátí k návrhu rozpočtu na příští rok. O jeho podobě mluvil na ČRo ekonom David Marek.

Do sněmovny ho musí poslat do konce září. Tam se proti němu zřejmě postaví pravicová opozice. Podle ní vláda plýtvá penězi a stát prý také málo investuje.

„Zhoršuje situaci veřejných rozpočtů nejenom vůči roku 2013, ale i vůči roku 2014. Není pravda, že jsou upřednostňovány investice, naopak se investuje méně, než jsme investovali my v dobách největší krize. A to, co naprosto nepřiměřeně roste, jsou provozní výdaje, zejména platy státních úředníků,“ upozorňuje šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek míní, že při současném dobrém stavu české ekonomiky není nezbytné hospodařit s tak velkým deficitem. „Sice to bude méně než v letošním roce, ale adekvátní by bylo snížit rozpočtový deficit alespoň na 50 miliard korun, ideálně by to samozřejmě mělo být ještě lepší,“ naznačuje.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme