Stovka horníků protestovala za dřívější odchod do důchodu. Vláda opět nerozhodla

Ministři se opět nedohodli na dřívějším odchodu horníků do penze. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO chce, aby se do problému víc zapojila společnost OKD Zdeňka Bakaly. Ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD s tímto řešením nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před sídlem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před sídlem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech | Zdroj: ČTK

„Mně to připadá nemorální. Těch 180 milionů, které má dostat ještě znovu firma pana Bakaly, měli dát do OKD a my jsme to mohli dát horníkům. Není možné, aby v této situaci stát dal další peníze, i když si to ti horníci zaslouží,“ řekl Babiš.

Dřívější odchod horníků do důchodu navrhuje ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD. Ta však věc se společností OKD spojovat nechce.

„Já si myslím, že je naprosto legitimní předkládat návrh, který jenom říká, že ti lidé mohou o pět let dříve do důchodu a jde to normálně z důchodového pojištění. Já se domnívám, že v tuto chvíli je na takovou dohodu s OKD už pozdě, protože společnost by měla postupně ukládat do nějakého důchodového fondu finanční prostředky, což se v tak velké míře nedělo,“ uvedla Marksová.

Za zničené zdraví dříve do důchodu

Dřívější odchod do penze přišla dopoledne před Úřad vlády podpořit i zhruba stovka horníků, které do Prahy přivezly dva autobusy.

„Chceme odcházet o pět let dříve, než je standardní nárok na důchody. Mělo by se to týkat horníků, kteří odfárali minimálně 15 let, 3300 směn,“ shrnul požadavky šéf Odborového svazu pracovníků hornictví Jan Sábel.

„V Polsku odcházejí po 25 letech, můžou odejít ve 43 letech do důchodu,“ dodal Sábel. Předčasný odchod horníků do penze je podle něj běžný i na Slovensku, v Maďarsku nebo v Německu.

Jeden z havířů řekl, že dříve do důchodu chtějí hlavně kvůli zdravotním problémům. „Někdo má artrózu, někdo má zaprášené plíce, někdo neurózu. U mě momentálně artróza kloubů,“ popsal.

Před Strakovu akademii mnozí horníci dorazili v uniformách a s černo-zelenými vlajkami, které symbolizují jejich profesi. Na transparentech měli třeba nápisy „Hornické důchody in memoriam?!“ nebo „3500 horníků čeká na rozhodnutí vlády“. Toho se však ani dnes nedočkali.

Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před sídlem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech | Foto: ČTK

Lenka Jansová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme