Bývalý šéf Vězeňské služby Dohnal žaluje ministerstvo spravedlnosti kvůli odvolání z funkce

Bývalý generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal podal správní žalobu proti rozhodnutí o svém odvolání z funkce. Žaloba směřuje jak proti ministerstvu spravedlnosti, tak proti šéfovi resortu Robertu Pelikánovi (za ANO). Dohnal tvrdí, že rozhodnutí bylo nezákonné, a požádal pražský městský soud o přednostní projednání věci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení, mříže (ilustrační foto)

Vězení, mříže (ilustrační foto) | Foto: stock exchange | Zdroj: Stock Exchange | CC0 1.0

Dohnala odvolala z funkce bývalá ministryně Helena Válková (ANO) počátkem dubna 2014. Zdůvodnila to ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření bezpečnostního sboru. Ředitelem Vězeňské služby poté jmenovala Pavla Ondráška.

Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné a protiprávní, následný postup tehdejší ministryně za účelový. Svůj úmysl podat žalobu avizoval už dříve. Pokud by s ní uspěl, Vězeňská služba by měla dva šéfy – podobně jako před časem policejní sbor.

Žalobu bude řešit správní úsek pražského městského soudu, který je přetížený a na projednání věci se u něj obvykle čeká déle než rok. Pokud ovšem soud vyhoví Dohnalově žádosti o přednostní projednání, mohla by žaloba přijít na řadu už v řádu týdnů.

Proti rozhodnutí Válkové o odvolání se Dohnal bránil nejprve rozkladem, ministryně však řízení o rozkladu přerušila až do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetří podezření o údajně předražené zakázce z Dohnalovy éry.

Dohnal tuto nečinnost ministerstva úspěšně napadl u soudu, který letos v květnu přikázal novému ministrovi Pelikánovi, aby ve věci rozhodl do 30 dnů od doručení rozsudku. Pelikán pak koncem června Dohnalův rozklad zamítl, a potvrdil tak jeho odvolání z funkce.

Ministr nyní řeší ještě další Dohnalův rozklad, a to proti rozhodnutí ministerstva o přeřazení Dohnala do zálohy. Dohnal kritizuje to, že mu ministerstvo nenabídlo nové místo. Podle něj tím porušilo zákon. Tiskový odbor úřadu dnes ČTK sdělil, že rozhodnutí nelze očekávat dříve než v druhé polovině října.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme