Západ zřejmě mění názor na Asada, bez něho nejde proti Islámskému státu bojovat

Rusko potvrdilo přítomnost svých vojenských expertů v Sýrii. Podle Spojených států to ale přispěje jen k prohloubení krize v této zemi. Některé evropské země už ale začínají mluvit o tom, že bez zapojení současného prezidenta Asada do boje proti hnutí Islámský stát nelze docílit míru v této válkou zkoušené zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Damašek je každý den svědkem minometných útoků

Damašek je každý den svědkem minometných útoků | Zdroj: Reuters

Některé země Evropské unie začínají přehodnocovat svůj dosud odmítavý postoj k Damašku, před několika dny to při návštěvě Íránu naznačil i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Zatím nejotevřeněji to prohlásil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, podle kterého by Západ měl zapojit syrského prezidenta Bašára Asada a oba jeho největší spojence - Írán a Rusko - do bojů proti Islámskému státu.

Někteří evropští politici tak dávají přednost pragmatickému přístupu, říkají, že prioritou je boj proti terorismu. A také se na celý problém dívají jinak vzhledem k masivní uprchlické vlně, se kterou si evropské státy neví rady.

Podle nich je potřeba zajistit ukončení konfliktu, a to i v Iráku. I proto volí menší zlo, i když z Washingtonu, Londýna nebo Paříže stále slyšíme slova o tom, že Asad je příčinou celého problému a musí být odstraněn.

Asadův režim v současné době ovládá velká města s největším počtem obyvatel. V případě, že by hrozil pád pobřežního města Latakie nebo samotného Damašku, pošle Írán do Sýrie tisíce vojáků.

Syrské město Idlíb dobyla Fronta al-Nusrá | Foto: Reuters

V zemi ale nepůsobí pouze Islámský stát, ale i další džihádistické skupiny. Velmi silnou pozici v Sýrii má Fronta an-Nusrá. Je stejně brutální jako hnutí Islámský stát, přesto dostává zbraně i peníze díky podpoře Kataru, Saúdské Arábie a Turecka, tedy členské země NATO.

Dokonce se ozývají i hlasy ze Spojených států, že by bylo dobré ji využít v boji s Islámským státem. To je ale podle Íránu a Ruska cesta do pekel.

I proto velká část Syřanů v případných volbách, které by jak podle Íránu, tak i některých západních politiků měly určit, kdo zemi dále povede, radši podpoří Asada, který je tak zřejmě vyhraje, aniž by docházelo k manipulaci. Jeho pád by totiž podle nich vedl ke stejnému chaosu, jaký panuje v Libyi.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme