Vyučování by mělo začínat později, tvrdí britští vědci. Studentům chybí spánek

Britští odborníci na výzkum spánku doporučují, aby školákům ve věku nad deset let začínalo vyučování nejméně o hodinu později než dosud, tedy v deset. Líp by to prý vyhovovalo biologickému rytmu adolescentů, kteří chodí do postele později než žáci nižších ročníků. Podle expertů z Oxfordu tak denně kvůli rannímu vstávání do školy ztrácejí cenné hodiny spánku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budík

Budík | Foto: Fotobanka Pixabay

Spánková deprivace podle britských lékařů může mít dopad na zdraví studentů i na schopnost sledovat výuku. Citovaní vědci proto chtějí svoje doporučení vyzkoušet příští rok asi na stovce škol v Británii.

„Adolescenti potřebují více spát než děti menší,“ upozornila profesorka Soňa Nevšímalová z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky Veroniky Sedláčkové ohledně spánku dětí odpovídali profesorka Soňa Nevšímalová a viceprezident Asociace základních škol Pravoslav Němeček

Studenti ale podle ní trpí únavou i kvůli tomu, že odkládají odchod do postele. Rodiče by proto na ně měli dohlédnout.

„Rozhodující je i spánková hygiena dětí. Zaměstnává je spousta telefonických hovorů se spolužáky, tablety, počítače a podobně. Tím pádem chodí později spát. Není to proto, že by nemohly usnout,“ dodala.

O problematice pozdějšího vstávání se před časem mluvilo i v Česku a některé školy už začátek vyučování posunuly.

„Praktikují to zejména školy střední, kde už není návaznost na rodinu. Žák může odcházet do školy sám. U základních škol je to trošku problematická situace,“ řekl viceprezident Asociace základních škol Pravoslav Němeček.

Pro rodiče malých dětí je totiž složité vypravovat je na pozdější hodinu, protože sami musí odcházet z domu dřív.

„Nechat to jen na ředitelích škol je problém, protože s tím neuspějí u rodičovských organizací. Muselo by to být proto dáno právně,“ doplnil o případném posouvání začátku vyučování.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme